Έκπληξη αποτελεί για το Υπουργείο Υγείας η σημερινή ανακοίνωση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η οποία αναφέρει πως δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, σε άτομα άνω των 65 ετών και συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στην Κύπρο πρέπει να επανακαθορισθεί, δηλώνει έγκυρη πηγή από το αρμόδιο Υπουργείο.
Η ίδια πηγή διερωτάται, μάλιστα, τι έχει μεσολαβήσει από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα, που συζητήθηκε το θέμα ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στην παρουσία του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή.
Καμιά διαφωνία εκ μέρους του ΠΙΣ
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση της περασμένης Παρασκευής, 5 Φεβρουάριου, κατά την οποία αξιολογήθηκε η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), οι όροι αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς και οι διαθέσιμες δημοσιεύσεις με επιστημονικά δεδομένα, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ «δεν εξέφρασε διαφωνία, ούτε διαχώρισε τη θέση του από τα υπόλοιπα μέλη».
Το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει τη θέση του για AstraZeneca
ΠΙΣ: Χορήγηση του AstraZeneca σε άτομα κάτω των 65 ετών
Επίσης, η ίδια πηγή σημειώνει ότι ο κ. Αγαθαγγέλου δεν έθεσε θέμα ηλικιακού περιορισμού και σήμερα βγαίνει η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκ μέρους του Συλλόγου, που αναφέρει πως το εν λόγω εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών.
Πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο ΠΙΣ
«Ίσως θα πρέπει να μας εξηγήσει ο ΠΙΣ τι έγινε από την Παρασκευή μέχρι σήμερα», προσθέτει η ίδια πηγή, η οποία διερωτάται αν έχουν προκύψει κάποια άλλα δεδομένα τα οποία τεκμηριώνουν τον ηλικιακό περιορισμό και τα οποία το Υπουργείο Υγείας δεν έχει υπόψη του.
Επιπλέον, σημειώνει ότι «αν υπάρχουν τέτοια στοιχεία και αν είναι επιστημονικά δημοσιευμένα, καλό θα ήταν να τα έχει και το Υπουργείο Υγείας».
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, ιδιαίτερα στα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, μετά και από την απόφαση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να θέσουν ηλικιακό περιορισμό.
Υιοθέτηση απόφασης του ΕΜΑ από το Υπουργείο
Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, στις 5 Φεβρουαρίου, έχοντας ενώπιον της τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ και αξιολογώντας τους όρους αδειοδότησης του εμβολίου καθώς και τις διαθέσιμες δημοσιεύσεις με επιστημονικά δεδομένα, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την υιοθέτηση ως έχει της απόφασης του ΕΜΑ, με πρώτιστο στόχο την προφύλαξη, μέσω εμβολιαστικής κάλυψης, των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και, κατ’ επέκταση, νοσηλείας ή/και θανάτου, που εκτός από τους ηλικιωμένους αφορά και ομάδες ασθενών.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, προχωρά τις επόμενες εβδομάδες, παράλληλα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού βάσει ηλικίας και ο εμβολιασμός και συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, όπως είναι οι αιμοκαθαρόμενοι, οι μεταμοσχευμένοι και οι θαλασσαιμικοί.
Επιπλέον, προσθέτει πως δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19 και εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαφορετικής τεχνολογίας από τα άλλα δύο εμβόλια, που ήδη χορηγούνται, το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με το εύλογο αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για εκ των προτέρων ενημέρωση του πολίτη για το εμβόλιο που θα του χορηγηθεί.
Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί, λέει ο ΠΙΣ
Εξάλλου, ο ΠΙΣ στη ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 65 ετών, συνεπώς ο εμβολιαστικός σχεδιασμός πρέπει να επανακαθορισθεί προκειμένου το εν λόγω εμβόλιο να χορηγηθεί σε άτομα κάτω των 65 ετών.
Όπως προσθέτει ότι η Κύπρος οφείλει να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που είναι σαφώς πιο προηγμένες στον τομέα της ανοσολογίας και της εμβολιολογίας και να προσαρμόσει, σε αυτά τα πλαίσια, τους στρατηγικούς της σχεδιασμούς και διαχείριση της εμβολιαστικής κάλυψης.
Σημειώνει ακόμα πως σχετική επιστολή σε ό,τι αφορά τους εμβολιαστικούς σχεδιασμούς για κάλυψη του πληθυσμού της Κύπρου έναντι της Covid-19 και στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων και σχετικής βιβλιογραφίας, η Επιστημονική Επιτροπή του ΠΙΣ έχει αποστείλει τα ευρήματα της και στο Υπουργείο Υγείας.