Περίπου 50.000 μέλη του ΔΗΣΥ προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν την ή τον νέο Πρόεδρο του κόμματος μετά τη σχετική απόφαση που πήρε ο απερχόμενος Πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, στη βάση του καταστατικού και ενέκρινε το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο στις 13 Φεβρουαρίου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Είχε επίσης αποφασιστεί όπως πραγματοποιηθεί παγκύπριο συνέδριο για τον απολογισμό και την αποτίμηση της ηγεσίας του κόμματος το Σάββατο 6 Μαΐου και παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση για όλη την υπόλοιπη ηγεσία, τις θέσεις του Αναπληρωτή Πρόεδρου, τους τρεις Αντιπροέδρους και τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου, την Κυριακή 7 Μαΐου.

Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 50.660 άτομα που εγγράφηκαν μέλη του ΔΗΣΥ μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2022, βάσει του καταστατικού. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα, χωρίς διακοπή σε 79 εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λονδίνο). Η κάλπη στο Λονδίνο θα κλείσει στις 4μμ (τοπική ώρα) Στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν 28 εκλογικά κέντρα, στη Λάρνακα και την ελεύθερη Αμμόχωστο 22, στη Λεμεσό 18 και στην Πάφο 8 εκλογικά κέντρα. Στο εξωτερικό λειτουργούν 3 εκλογικά κέντρα σε Λονδίνο, Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Υποψήφιοι είναι η Δημητρίου Αννίτα, νυν Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Δημητρίου Δημήτρης, Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Ο ΔΗΣΥ έχει ανακοινώσει ότι για την ψηφοφορία είναι απαραίτητη η επίδειξη ταυτότητας ή εκλογικού βιβλιαρίου ή άδειας οδηγού και η συνδρομή €10 για το έτος 2023

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνεται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα και το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 7.30 και 8 απόψε.

Τη διαδικασία επιβλέπει Εφορευτική Επιτροπή που απαρτίζεται από τέσσερα μέλη: Ξένια Κωνσταντίνου, Κρις Τριανταφυλλίδης, Ανδρέας Σταυρινίδης και Δημήτρης Δημητρίου. Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα κάνει η επικεφαλής της Επιτροπής, Ξένια Κωνσταντίνου.

Η Αννίτα Δημητρίου ψηφίζει στις 1130 στο Πολυδύναμο Κέντρο στη Λάρνακα.

Ο Δημήτρης Δημητρίου ψηφίζει στις 09.15 στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Χάρης Γεωργιάδης που είχαν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ απέσυραν το ενδιαφέρον την ημέρα της υποβολής των υποψηφιοτήτων, 21 Φεβρουαρίου.