Εναλλακτική πρόταση έθεσε ενώπιον των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατά τη σημερινή παρουσία του στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι επιβάλλεται η όσο το δυνατό ταχύτερη ψήφιση των τριών νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση, τα οποία κατέθεσε εκ νέου η κυβέρνηση.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η κυβέρνηση διατηρεί την πρόταση για αναβολή των εκλογών του ερχόμενου Δεκεμβρίου η οποία, όπως είπε, προκύπτει από την ανάγκη οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες των οποίων θα παραταθεί η θητεία, να βοηθήσουν στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης.

Ωστόσο, όπως είπε, ορισμένα κόμματα που δεν υιοθετούν την παράταση των θητειών, ευνοούν τις μισές θητείες. Δεν μπορούν να γίνουν εκλογές πενταετίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο καθώς, όπως είπε, θα δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού δεν θα υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων για υλοποίηση της μεταρρύθμισης μέχρι τον Μάιο του 2024.

Η κυβέρνηση, όπως είπε, μπορεί εναλλακτικά να συναινέσει σε εκλογές 2,5 χρόνων και να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, μόνο σε περίπτωση που υπάρξει δέσμευση από όλα τα κόμματα για ψήφιση του συνόλου των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Θέλουμε οι υποψήφιοι και οι πολίτες να ξέρουν εκ προοιμίου την όλη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι τον Μάιο του 2024», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε, ακόμα, ότι υπάρχει ετοιμότητα για διεξαγωγή εκλογών και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, ρώτησε γιατί η κυβέρνηση έθεσε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προϋπόθεση για την χρηματοδότηση της Κύπρου, με τον Υπουργό να απαντά ότι μπορεί να προκύψει πρόσθετη χρηματοδότηση που θα βοηθήσει στην όλη προσπάθεια.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, δήλωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους, σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική μια ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών.

Η κ. Χατζηχάννα, εκ μέρους της νομικής υπηρεσίας, απάντησε ότι το σύνταγμα δεν έχει προβλέψεις για εκλογές των δήμων, συνεπώς δεν υπάρχει νομικό κώλυμα. Υπάρχει, πρόσθεσε, μόνο σχετική πρόβλεψη για τις εκλογές στον νόμο ο οποίος θα μπορούσε να τροποποιηθεί από τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, με τη σύμφωνο γνώμη των υπολοίπων βουλευτών, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση μίας εβδομάδας και σε συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης, 16 του μηνός, τα κόμματα θα πρέπει να τοποθετηθούν τελεσίδικα επί της πρότασης για την μεταρρύθμιση στην Τ.Α.