Του Γιάννη Κωστακόπουλου

Ποτέ δεν θα είναι η ώρα για καταλογισμό ευθυνών στην Ελλάδα. Ας μην γελιόμαστε! Οι μέρες του θρήνου βγαίνουν πάντα περισσότερες, από εκείνες της νηφάλιας περισυλλογής και της απόφασης για τιμωρία των ενόχων. Ίσως αυτό να σώζει και να συντηρεί τους δυνάστες μας!

Δεν είναι δυνατόν να φταίει και πάλι ο αόριστος «ανθρώπινος παράγοντας». Ο μάστορας που μπέρδεψε τo κλειδί, κι αυτό το έρημο που δεν αναγνώρισε πως δεν ταιριάζει στην υποδοχή της σύγχρονης τεχνολογίας.

Τους βλέπεις που ελίσσονται να βγουν από το αδιέξοδο. Δεν είναι δυνατόν, λες, να έχουν συνέλθει τόσο γρήγορα. Στο μυαλό τους να βρίσκονται οι εκλογές και το θράσος να «ξεπεράσουν πιο ανώδυνα το έγκλημά τους» και να ξαναπιάσουν την καρέκλα τους. Σα να μην συνέβη το κακό!

Πως δεν τους καταλαβαίνει ο κόσμος; Δεν αντιλαμβάνεται τα τεχνάσματά τους; Εκείνα έστω, τα αποκρουστικά του παρελθόντος, ώστε να μην φορτωθούν «εθνικές συμφορές» -φονικές πλημμύρες, ολοκαυτώματα, ναυάγια κι αεροπορικές τραγωδίες. Επιχειρώντας, κατά τη συνήθειά τους, να έχουν μια νέα, πιο ομαλή προσγείωση στον ανώμαλο διάδρομο της διακυβέρνησής τους.

Ποιος έχει αυτόν τον καιρό μυαλό για εκλογές; Ο κόσμος, λες, δεν είναι ασπόνδυλος. Ο χρόνος δεν μπορεί να είναι σύμμαχός τους και γιατρός. Κι οι εξουσιαστές μας δεν είχαν ποτέ το σωστό κλειδί για να βγάλουν τα τραίνα απ’ την γραμμή του θανάτου.

Εκλογές στην Ελλάδα; Τώρα; Με ποιους και γιατί; Κι ύστερα πάλι…
Κρατήστε ψύχραιμα τις αποστάσεις σας αυτή τη φορά. Κρατήστε νωπή τη συμφορά που μας βγήκε. Κι αν κρίνετε απαραίτητο δώστε το κλειδί σε μια χαροκαμένη μάνα μετά το έγκλημα των Τεμπών. Εκείνη τουλάχιστον θα κρατήσει στον κόρφο της ζεστά και ζωντανά τα παιδιά μας!

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6