Κυβερνητική πηγή στο Λονδίνο γνωστοποίησε πως οι Ρίσι Σούνακ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξαν σε οριστικοποίηση της συμφωνίας για τροποποιήσεις στο Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας, κατά τη συνάντησή τους σε ξενοδοχείο του Ουίνδσορ.

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένονταν να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία που εδώ και ημέρες φημολογούνταν ότι είχε εν πολλοίς κλείσει, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Οι ανακοινώσεις των λεπτομερειών αναμένονται αργότερα το απόγευμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Σούνακ θα προβεί επίσης σε δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 6.30 το βράδυ ώρα Λονδίνου.

Πλέον θα προσπαθήσει να πείσει τους επιφυλακτικούς Ενωτικούς στη Βόρεια Ιρλανδία και τα πιο ευρωσκεπτικιστικά στελέχη στο κόμμα του για την επάρκεια της νέας συμφωνίας.

Λίγο νωρίτερα, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) στη Βόρεια Ιρλανδία σερ Τζέφρι Ντόναλντσον είχε διαψεύσει δημοσίευμα των Irish Times περί συναίνεσης του κόμματός του. Όπως ανέφερε στο Twitter, «θα πάρουμε το χρόνο μας για να εξετάσουμε τη λεπτομέρεια» της συμφωνίας.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ