Η σύλληψη αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων τεσσάρων που συνδέονται με έρευνα για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ενέτεινε τις εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες για τους ευρωβουλευτές.

«Παρότι συνιστά ενδεχομένως την πιο κατάφωρη περίπτωση φερόμενης διαφθοράς που έχει δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Transparency International, Michiel van Hulten.

«Επί πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, με ένα συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και πλήρους έλλειψης ανεξάρτητης (ή και οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας», πρόσθεσε ο van Hulten, προτρέποντας για μια «ριζική» μεταρρύθμιση.

«Κάθε σοβαρή προσπάθεια για βελτίωση της λογοδοσίας εμποδίζεται από το κυβερνών Προεδρείο του Κοινοβουλίου, με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών», πρόσθεσε.

Η αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, λίγες ώρες μετά την κράτηση των άλλων τεσσάρων για ανάκριση. Τουλάχιστον τρεις ήταν είτε Ιταλοί πολίτες, είτε προέρχονταν αρχικά από την Ιταλία, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η 44χρονη ευρωβουλευτής είναι σύντροφος ενός από τους τέσσερις, του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικού βοηθού της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο πρώην ευρωβουλευτής της Ιταλίας Πιερ-Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος υπηρέτησε στο κοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2019, φέρεται επίσης να έχει συλληφθεί. Και οι πέντε εξακολουθούσαν να ανακρίνονται το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ