Στο απόλυτο χάος βυθίζεται το Καζακστάν μετά τις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και γρήγορα πήραν το χαρακτήρα εξέγερσης. Ο πρόεδρος Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διέταξε τον στρατό να επέμβει με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο αναφορές μέσων ενημέρωσης.
Η αστυνομία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες «εξαλείφθηκαν», μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, ενώ στρατιώτες και διαδηλωτές συγκρούονταν στην κύρια πλατεία της πόλης.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, επικαλούμενο ανταποκριτές του, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν σήμερα το πρωί στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα. Πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό και οπλισμένους ανθρώπους στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο της Αλμάτι. «Στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία, άρχισαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ταραχοποιών. Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με το TASS.