Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από τις 08.30, σήμερα το πρωί, έξω από το προσωρινό κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, οι εταιρείες λεωφορείων ΟΣΕΑ, ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ, ΟΣΥΠΑ, ΕΜΕΛ και ΖΗΝΩΝ.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν πέραν των 100 λεωφορείων και σκοπός σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι «η καταγγελία της σκανδαλώδους διαδικασίας προσφορών για τις δημόσιες συγκοινωνίες».

Σε κοινή γραπτή ανακοίνωση των εταιρειών ΟΣΕΑ και Intercity «καταγγέλλουν μεθοδευμένες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα, για εξουδετέρωσή τους και ανάθεση των δημοσίων συγκοινωνιών σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα. Ο ΟΣΕΑ και η Intercity, διεκδίκησαν μέσω του διαγωνισμού του Υπουργείου Μεταφορών, τις συμβάσεις για τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές για την Επαρχία Αμμοχώστου και τα διαστικά δρομολόγια αντίστοιχα, υπηρεσίες που με μεγάλη επιτυχία προσφέρουν την τελευταία δεκαετία».

Προστίθεται ότι «σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και του Συμβουλίου Προσφορών του Τμήματος Δημοσίων Έργων, οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τους δύο φορείς ήταν έγκυρες, χωρίς καμία παρατήρηση» ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι προκρίνεται η Κοινοπραξία MLKP για τη σύμβαση στην επαρχία Αμμοχώστου και για τις διαστικές συγκοινωνίες».

Ακολούθησαν νομικές προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο, όπως προέβλεπε και η διαδικασία, αλλά οι δύο διαφορετικοί δικαστές που εξέτασαν τις δύο προσφυγές χαρακτήριζαν «για διαφορετικούς λόγους, άκυρη την συμμετοχή της Κοινοπραξίας MLKP και ανέτρεψαν τις αποφάσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και του Συμβουλίου Προσφορών για ανάθεση των συμβάσεων στην Κοινοπραξία» ενώ «η μόνη αναμενόμενη εξέλιξη ήταν να αποφασιστεί η ανάθεση των δύο συμβάσεων στους επόμενους αναδόχους που αξιολογήθηκαν ότι πληρούσαν τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και έδωσαν τις πιο συμφέρουσες έγκυρες προσφορές».

Αντί αυτού, σημειώνει η ανακοίνωση «εν μέσω και πολλών πληροφοριών αλλά και στοιχείων, ότι υπήρχε μεθόδευση για παρακοή των Δικαστικών Αποφάσεων, η Επιτροπή Αξιολόγησης, με καθυστέρηση δύο μηνών μετά τις Δικαστικές Αποφάσεις, αντί ανάθεσης, αποφάσισε την επαναξιολόγηση και των δύο προσφοροδοτών, δηλαδή και της Κοινοπραξίας που χαρακτήρισαν άκυρη δύο Δικαστικές Αποφάσεις αλλά και τους εναπομείναντες διεκδικητές με ήδη αξιολογημένες ως έγκυρες προσφορές και με εντός των ορίων των προβλέψεων οικονομικές προτάσεις».

Αυτή η απόφαση σύμφωνα με τις δύο εταιρείες «επιβεβαιώνει τις μεθοδεύσεις, αφού είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια για να βάλουν την άκυρη Κοινοπραξία από το παράθυρο».

Στην ανακοίνωση τους οι εταιρείες ΟΣΕΑ και Intercity αναφέρουν επίσης ότι «ο Γενικός Ελεγκτής συνεχίζει να συμμετέχει ως παρατηρητής στη διαδικασία, ενώ έχει ήδη εκφράσει, δημόσια και χωρίς περιστροφές, την εύνοια του προς την Κοινοπραξία, με αναρτήσεις του στο Twitter», και σημειώνουν πως «έντονη συμμετοχή στις διαδικασίες έχει και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, με την οποία είμαστε αντίδικοι σε εφέσεις κατά των δικαστικών αποφάσεων που μας δικαιώνουν».

Εξάλλου σε δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Ομάδας Εταιρειών Δημόσιων Συγκοινωνιών αναφέρεται ότι σήμερα έξω από τη Βουλή θα βρίσκονται «οι επαγγελματίες οδηγοί οι οποίοι με οικονομικές θυσίες στήριξαν το εγχείρημα της ευρωπαϊκής Κύπρου να δημιουργήσει δημόσιες συγκοινωνίες εκ του μηδενός. Η προκήρυξη των προσφορών για την νέα δεκαετία στις δημόσιες συγκοινωνίες του τόπου, ήταν κομμένες και ραμμένες στα μέτρα συγκεκριμένων κύκλων».

Προστίθεται ότι η ομάδα αξιολόγησης του Υπουργείου Μεταφορών κατακύρωσε «τις προσφορές σε Κοινοπραξία η οποία ακυρώθηκε τρεις φορές στα κυπριακά δικαστήρια, της οποίας ο κύριος εταίρος φιγουράρει στα Panama papers για φοροαποφυγή».

Σημειώνεται ακόμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής “πανηγυρίζει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όταν συγκεκριμένη Κοινοπραξία κέρδισε τους τέσσερις από τους έξι διαγωνισμούς και επιχαίρει που το σαθρό υφιστάμενο σύστημα υπέστη ήττα», αναφέρεται.

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται ακόμα ότι οι εταιρείες νοιώθουν «έντονα την συστηματική απαξίωση της εργασίας και της προσφοράς μας όλα αυτά τα χρόνια» και τονίζουν πως όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν «ετσιθελικές αποφάσεις», ότι θα ζητήσουν από τους βουλευτές «να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο σε διάτρητες διαδικασίες και προσφορές», απαιτούν «να γίνει ουσιαστικός και εις βάθος έρευνα για τις προσφορές των δημοσίων συγκοινωνιών και να αποδοθούν ευθύνες ποινικές ή διοικητικές» και να ζητήσουν «από την εκτελεστική εξουσία να βάλει φραγμό σε άτομα και θεσμούς που έχουν ξεφύγει από τους όρους εντολής τους».

ΚΥΠΕ