Συμπληρώνει 3 χρόνια λειτουργίας το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «Σχεδία», που o Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, δημιούργησε, με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης.

Για το θέμα δόθηκε το μεσημέρι δημοσιογραφική διάσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασίας Ανθούση, η οποία διαβεβαίωσε πως το κράτος ήταν και παραμένει αρωγός και υποστηρικτής σε ένα εγχείρημα το οποίο στήριξε και ένιωθε υπερήφανη γι’ αυτό, η αείμνηστη Υπουργός, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε, έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς είναι η πρώτη επαφή με τους δημότες, μπορεί να διαγνώσει καλύτερα το πρόβλημα και έχει καλύτερα αντανακλαστικά, ώστε να δει ποιες είναι οι ανάγκες και οι κοινωνικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα.

«Τα θέματα της αστεγίας πολλές φορές συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα που γι’ αυτό χρειάζεται μια ολιστική στήριξη, ώστε να έχουμε ενεργούς πολίτες και να αποφεύγεται ο κοινωνικός αποκλεισμός τους», είπε και πρόσθεσε ότι το Κέντρο «ΣΧΕΔίΑ» έχει καταφέρει ακριβώς να επικεντρωθεί, όχι απλά στην προσφορά μιας προσωρινής φιλοξενίας, αλλά να βοηθήσει αυτά τα άτομα να επανενταχθούν στην κοινωνία, να βρουν εργασία και να αποκτήσουν μια μόνιμη στέγη.

Ιδιαίτερα σημαντικό, συνέχισε η κ. Ανθούση, είναι πως μετά από τρία χρόνια λειτουργίας του, το Κέντρο γνωρίζει πλέον το προφίλ κάθε ατόμου ή οικογένειας που χρειάστηκε βοήθεια και μπορεί να κάνει έγκαιρη προληπτική παρέμβαση.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην απόφαση του Δήμου να λειτουργήσει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ», αφού όπως επεσήμανε «ως τοπική Αρχή δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε ένα φαινόμενο που ταλαιπωρούσε τους πολίτες της Λεμεσού, Κύπριους και μη».

«Έτσι πήραμε την πολιτική απόφαση να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και στην απόφαση μας αυτή βρήκαμε έναν αρωγό και συμπαραστάτη, στο πρόσωπο της αείμνηστης Υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου, καθώς και στο προσωπικό του τότε Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας», συμπλήρωσε.

Το Κέντρο λειτούργησε στις 15 Ιουλίου 2019, συνέχισε, έχοντας ως πρώτο στόχο να μην μείνει κανένας συνάνθρωπος μας ή οικογένεια στον δρόμο, «να μπορεί να βρει άμεσα ένα καταφύγιο, μια στέγη, να νιώσει τη ζεστασιά μιας πρώτης φιλοξενίας για να μην νιώθει μόνος». Κεντρικός ωστόσο στόχος, υπέδειξε, είναι η κοινωνική επανένταξη των ατόμων αυτών, «δηλαδή να επαναενεργοποιηθούν στην κοινωνία, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, να βρουν μια μόνιμη στέγη, να αποκτήσουν δεξιότητες και να σταματήσει η κοινωνική αποξένωση που τους οδήγησε στην αστεγία».

Τα τελευταία τρία χρόνια, η «ΣΧΕΔίΑ» έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες συνανθρώπους μας, σημείωσε ο κ. Νικολαϊδης, προσθέτοντας ότι η ανάγκη του αναδείχθηκε ιδιαίτερα στα δυο χρόνια της πανδημίας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η λειτουργία του συνέβαλε καταλυτικά και στην πρόληψη του φαινομένου της αστεγίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Δήμαρχος Λεμεσού προς τις κρατικές υπηρεσίες, σε πολίτες και εταιρείες που συνεισφέρουν οικονομικά, στη Μητρόπολη Λεμεσού για τη σίτιση των αστέγων και προς όλο το προσωπικό του Κέντρου, που αποτελείται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.

Το Κέντρο Στήριξης και Επανένταξης Αστέγων «ΣΧΕΔίΑ», το πρώτο κέντρο παροχής εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τα άτομα που αντιμετωπίζουν τη συνθήκη ή τον κίνδυνο της αστεγίας, ανέφερε εξάλλου η συντονίστρια του, κοινωνική λειτουργός Χριστίνα Τσιαμπαρτά, προσφέρει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, συμβουλευτική και καθοδήγηση, στεγαστική και εργασιακή συμβουλευτική, παρεμβάσεις στον δρόμο (street work), 24ωρη γραμμή αναφορών, εκπαίδευση, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και τέλος, συλλογή στατιστικών δεδομένων για συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση του ζητήματος.

Αναφερόμενη στα στατιστικά στοιχεία, είπε πως, από τις 556 περιπτώσεις που ζήτησαν βοήθεια για εξεύρεση σταθερής διαμονής, τα τελευταία τρία χρόνια, οι 213 (41%) έλαβαν στήριξη και βρήκαν σταθερό χώρο διαμονής. Το υπόλοιπο ποσοστό, υπέδειξε, αφορούσε περιπτώσεις που είτε δεν ήθελαν να ακολουθήσουν ένα στεγαστικό πλάνο, είτε πρόκειται για άτομα που έφυγαν εκτός Κύπρου ή μετέβησαν σε άλλη επαρχία.

Σημείωσε ωστόσο ότι, για τα άτομα που είναι κατ’ επιλογή άστεγοι (περίπου 24), το Κέντρο βρίσκεται σε επαφή μαζί τους και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμο να βοηθήσει, ενώ για 25 περιπτώσεις διαφαίνεται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, δηλαδή να βρεθούν ξανά τα άτομα αυτά σε παρόμοια κατάσταση και εκεί το Κέντρο δρα προληπτικά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, συνέχισε, έγιναν 53 αναφορές ανθρώπων που ήταν άστεγοι, 36 επιτόπιες παρεμβάσεις στην κοινότητα, 109 ειδικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται σε κατ’ οίκον επισκέψεις και συνοδεία σε ιατροσυμβούλια ή σε άλλες υπηρεσίες και 280 συμβουλευτικές συναντήσεις με το εξειδικευμένο προσωπικό το Κέντρου.

Μεταξύ άλλων, η κ. Τσιαμπαρτά αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζονται για στέγαση και επανένταξη των αστέγων, όπως η ελάχιστη διαθεσιμότητα σπιτιών με προσιτό ενοίκιο, οι περιορισμένες εργασιακές δεξιότητες ή η λειτουργικότητα κάποιων αστέγων και η αρνητική στάση από ιδιοκτήτες και εργοδότες, λόγω προκατάληψης, να στηρίξουν τα συγκεκριμένα άτομα.

«Τα στατιστικά στοιχεία είναι οδηγοί μας στο να σχεδιάσουμε νέες παρεμβάσεις και η πρόληψη είναι το σημαντικότερο, ώστε να προλάβουμε τη στεγαστική κατάσταση», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι «η ψυχική υγεία και οι επαναλαμβανόμενες καταστάσεις μας προκαλούν προβληματισμό και ίσως απαιτούν τον σχεδιασμό πιο εξειδικευμένων δομών για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας».

Σημειώνεται ότι το Κέντρο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ενώ διαθέτει 24ωρη γραμμή αναφορών, το 25347878, στην οποία μπορούν να αναφέρονται περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψη των δημοτών ώστε οι ειδικοί του Κέντρου να παρεμβαίνουν ανάλογα.