Την εισήγηση εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να μελετηθεί το ενδεχόμενο τροποποίησης του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων ασύλου, ώστε αυτά να υποβάλλονται εκτός της ΕΕ, είτε στις χώρες καταγωγής, είτε διέλευσης των μεταναστών και πριν την άφιξη τους σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα θέσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής στο επερχόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των πέντε Μεσογειακών κρατών της ΕΕ (MED5), στην περιοχή του Ακάμα, στην Πάφο, ο κ. Νουρή είπε εξάλλου ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη θέση των MED5 υπέρ της εφαρμογής ενός αποτελεσματικού μηχανισμού υποχρεωτικής αλληλεγγύης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχονται σήμερα οι χώρες της πρώτης γραμμής, ενόψει της συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο.

Στην Κύπρο όπως είπε ο κύριος Νουρής οι αιτήσεις για άδεια προσωρινής προστασίας μόνο από Ουκρανούς έφτασαν τις 16.700, ενώ έχουν ήδη εξεταστεί και παραχωρηθεί 14.200 τέτοιες άδειες, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο αφίχθηκαν συνολικά 54000 Ουκρανοί, με τους 39.000, όμως να έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους.