«Είμαστε Αμμόχωστος» βροντοφωνάζει η Κύπρος. Μαζική η παρουσία  στην εκδήλωση καταδίκης της παράνομης άφιξης του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια. 

«Βρισκόμαστε εδώ, στα κράσπεδα της βασιλεύουσας για να διατρανώσουμε την πίστη μας και την αποφασιστικότητα μας για επιστροφή στην Πόλη των παππούδων μας και των γονιών μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο  Δήμαρχος Αμμόχωστου Σίμος Ιωάννου .  Παρόντες στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου,  αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος πολιτών. 

«Αλλά χρόνο με το χρόνο χωρίς αυτούς που η συντριπτική πλειοψηφία τους μας έχει αφήσει με τον πόνο της επιστροφής. Σήμερα είμαστε ξανά εδώ με τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να βροντοφωνάξουμε στην Τουρκία και στους εγκάθετούς της ότι η Αμμόχωστος δεν ανήκει ούτε στην κατοχική δύναμη, ούτε στον Ερντογάν, ούτε στον Τατάρ. Η Αμμόχωστος ανήκει σε εσάς. Σε εσάς που γεννηθήκατε και αναγιωθήκατε στα σπίτια, στις γειτονιές της»,  ανέφερε ο Σίμος Ιωάννου
.
Σε μια συμβολική εκδήλωση, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου μεταβαίνει στο οδόφραγμα για να παραδώσει ψήφισμα στα μέλη του ΟΗΕ. 
Αποφασιστικότητα να καταβάλουν προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου, για να υπάρξει ειρήνη και ελευθερία στην Κύπρο, διατράνωσαν το βράδυ της Δευτέρας Τουρκοκύπριοι, που μίλησαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας «Είμαστε Αμμόχωστος», την οποία διοργάνωσε στη Δερύνεια ο Δήμος της κατεχόμενης πόλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Υπουργός Υγείας και βουλευτές, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων αρκετοί Τουρκοκύπριοι.

Μιλώντας στην εκδήλωση, εκ μέρους της τουρκοκυπριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης DEVIS ο Αλί Γκιουλέ, αφού ανέφερε ότι ως Αμμοχωστιανός δεν είναι ευτυχισμένος σήμερα, εξέφρασε ευχαριστίες στον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου, ο οποίος μεταξύ πρώτης και δεύτερης τουρκικής εισβολής του 1974 έδωσε ως στρατιώτης τότε ψωμί και νερό, όπως είπε, σε Τ/κ μεταξύ των οποίων και στη σύζυγο του.
 
Σε αντίθεση, είπε ο κ. Γκιουλέ, η «αστυνομία» στα κατεχόμενα δεν επέτρεψε σε Ε/κ τους οποίους συνόδευε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες, να βγάλουν φωτογραφία το σπίτι τους.
 
Ο κ. Γκιουλέ ευχαρίστησε όλους όσοι διοργάνωσαν την εκδήλωση και τόνισε πως θα αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του για να πετύχει κάτι για την επανένωση της Κύπρου.
 
«Ως Αμμοχωστιανός, ως Κύπριος σας δίνω τον λόγο μου ότι θα κάνω κάτι για τον τόπο μας» και «ελεύθεροι και ευτυχισμένοι να μπορούμε να γυρίσουμε όλη την πατρίδα μας», υπογράμμισε.
 
Από την πλευρά του, ο Τ/κ Σενέρ Ερτσίλ, εκπρόσωπος της Πλατφόρμας «Τούτη η πατρίδα είναι δική μας» στην οποία συμμετέχουν 5 κόμματα και 17 συντεχνίες, είπε ότι επιθυμία μας είναι όλοι οι πρόσφυγες να πάνε στα σπίτια τους και να υπάρξει ειρήνη και ελευθερία στην Κύπρο.
 
Τ/κ και Ε/κ πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να «κρατήσουμε την ειρήνη στον τόπο μας, πρόσθεσε.
 
Ανέφερε επίσης ότι όλοι πρέπει να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που κρατούν και έκαναν εισβολή στον τόπο μας και πρόσθεσε ότι δεν θέλουμε στρατό, δεν θέλουμε όπλα και δεν θέλουμε οδοφράγματα και πόρτες. Θέλουμε ειρήνη, ανέφερε. 
 
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου Αυγουστίνος Παπαθωμάς ζήτησε εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, από την ΕΕ να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο και απαίτησε το κόστος της εισβολής να μην το επιβαρυνθεί μόνο μια μικρή μερίδα των εκτοπισμένων και η πολιτεία να τους αντιμετωπίσει ως ισότιμους πολίτες αυτού του τόπου.
 
Είμαστε ενωμένοι και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, τόνισε. 
 
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου Σταύρος Μαυρομμάτης τόνισε την ανάγκη να δοθεί κοινός αγώνας με ενότητα, ψυχραιμία, ομοψυχία και ορθολογισμό, ενώ αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος για διαφώτιση διεθνώς μεταξύ των οποίων να φέρουν μεγάλους ευρωπαϊκούς δικηγορικούς συλλόγους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Επίσης, χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν και οι Πρόεδροι των ποδοσφαιρικών σωματείων Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα οι οποίοι τόνισαν ότι θα αγωνιστούν για την επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη.
 
Μετά τις ομιλίες, το δημοτικό συμβούλιο της κατεχόμενης πόλης μετέβη στο οδόφραγμα της Δερύνειας για να παραδώσει ψήφισμα σε εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
 
Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση, αύριο, Τρίτη, στις 10.00 το πρωί καλείται σε πεντάλεπτη στάση εργασίας όλη η Κύπρος γιατί αύριο όλη η Κύπρος θα είναι Αμμόχωστος, όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές.