Είκοσι τρία νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα. Δέκα από αυτά είναι εισαγόμενα και εντοπίστηκαν μετά την άφιξή τους στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Αύξηση σημειώθηκε και στο cluster του ΑΣΙΛ Λύσης, με τη διάγνωση άλλων δύο ποδοσφαιριστών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε σήμερα η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 2,736 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 23 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Αναλυτικά, τα θετικά στον ιό άτομα προέκυψαν ως εξής:

Από 100 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα.
Δύο από τα πρόσωπα που ιχνηλατήθηκαν είναι από το οικογενειακό περιβάλλον του κρούσματος που ανακοινώθηκε στις 3/10, μετά από παραπομπή του προσωπικού του ιατρού, λόγω συμπτωμάτων.

Άλλα δύο άτομα είναι ποδοσφαιριστές του ΑΣΙΛ Λύσης. Ο πέμπτος ασθενής είναι επαφή του κρούσματος που εντοπίστηκε στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου και είχε ανακοινωθεί στις 3/10.

Από 1,756 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, εντοπίστηκαν δέκα κρούσματα.
Το πρώτο άτομο αφίχθηκε στη Λάρνακα από την Αθήνα στις 3/10. Το δεύτερο ήρθε στη Λάρνακα από το East Midlands στις 4/10. Την Κυριακή αφίχθηκε, επίσης, ένα κρούσμα από το Λίβερπουλ. Δύο περιστατικά ήρθαν από το Κίεβο στην Πάφο στις 4/10 και ένα από την Αθήνα στη Λάρνακα στις 4/10.

Δύο άτομα εντοπίστηκαν μετά την προσγείωσή τους από το Λονδίνο στη Λάρνακα στις 4/10. Τα άλλα δύο πρόσωπα, τα οποία επίσης κατέφθασαν χθες, έφθασαν στο αεροδρόμιο Πάφου, το ένα από Κρακοβία και το άλλο από Λονδίνο.

Από 162 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα. Το ένα άτομο εκδήλωσε βήχα στις 3/10 και το άλλο μυαλγία στις 4/10.
Από 488 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα.
Πρόκειται για ένα άτομο που έκανε την εξέταση ιδιωτικά πριν ξεκινήσει δουλειά και ανέφερε καταρροή από τις 2/10 και ένα άτομο που ανήκει στο οικογενειακό του περιβάλλον και ανέφερε καταρροή από την πρώτη Οκτωβρίου. Τα άλλα δύο πρόσωπα έκαναν την εξέταση μέσω του εργοδότη τους.

Από 200 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα. Πρόκειται για ένα άτομο που παρουσίασε πυρετό και μυαλγίες και παραπέμφθηκε για εξέταση και ένα άτομο που εργάζεται στις βρετανικές Βάσεις και εκδήλωσε βήχα στις 3/10.
Επιπλέον, διεκπεραιώθηκε η εργαστηριακή εξέταση για 30 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος που διενεργεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τον έλεγχο του προσωπικού που εργάζεται στους χώρους των Δικαστηρίων εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,847.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται οκτώ άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, τρία εκ των οποίων στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς. Στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια νοσηλεύεται ένας ασθενής COVID-19.