Εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εμπλοκή δικηγορικών γραφείων στο Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων αναμένεται να φέρουν οι επόμενες μέρες, καθώς ενδέχεται να στοιχειοθετούνται πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα σε βάρος δικηγόρων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρίστος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για 20 με 25 δικηγορικά γραφεία που φαίνεται ότι άσκησαν πλημμελή έλεγχο σε υποθέσεις των «χρυσών» διαβατηρίων.

Τα γραφεία αυτά εξήγησε αναφέρονται στις εκθέσεις που έγιναν μέχρι στιγμής για τα διαβατήρια, δηλαδή την έκθεση Καλογήρου, την έκθεση της ερευνητικής επιτροπής Νικολάτου και στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Ο κ. Κληρίδης είπε επίσης ότι στο μικροσκόπιο των ερευνών, βρίσκονται δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία τα οποία εμπλέκονται στα Panama Papers. Μάλιστα για το ένα εξ αυτών, φαίνεται να προκύπτει θέμα και ο Δικηγορικός Σύλλογος θα ολοκληρώσει την έκθεση του εντός Σεπτεμβρίου.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πτυχές στη διερεύνηση των υποθέσεων:

Η μία, είπε, είναι ότι τα δικηγορικά γραφεία θα έπρεπε να γνωρίζουν, το ιστορικό του πελάτη τους, κατά πόσο είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο ή καταζητείται στο εξωτερικό. Η δεύτερη πτυχή, σημείωσε, είναι ο έλεγχος για τη νομιμότητα προέλευσης των επενδυτικών κεφαλαίων. «Στις πλείστες των περιπτώσεων που εξετάσαμε, δυστυχώς έγινε πλημμελής έλεγχος σε αυτές τις δύο πτυχές», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αποκάλυψε ακόμα ότι επιβλήθηκαν ή θα επιβληθούν ποινές σε δικηγόρους και πως κάποιοι εξ αυτών κλήθηκαν ήδη να πληρώσουν πρόστιμα έως 70 χιλιάδες ευρώ.

«Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παραπομπής των γραφείων αυτών στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, δεδομένου ότι η μη συμμόρφωση τον νόμο που αφορά το ξέπλυμα χρήματος, δυνατόν να συνιστά παράβαση των κανονισμών δεοντολογίας», τόνισε. Φαίνεται να στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα για δικηγορικά γραφεία, αλλά η Νομική Υπηρεσία θα πρέπει να επιληφθεί επί αυτών των ζητημάτων, κατέληξε ο κ. Κληρίδης.

Σε μια άλλη εξέλιξη την άποψη πως είτε ηθελημένα, είτε εν άγνοια, διαστρεβλώθηκαν οι πρόνοιες της νομοθεσίας, εκφράζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε ανακοίνωσή της με την οποία απαντά στις δηλώσεις του τέως Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη ότι ουδεμία απώλεια εσόδων προέκυψε από το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ πρώτης κατοικίας που δόθηκε και σε επενδυτές των «χρυσών» διαβατηρίων. Παραθέτει αυτολεξεί την νομοθεσία του 2012 σύμφωνα με την οποία για να πάρει κάποιος το μειωμένο ΦΠΑ, θα έπρεπε να αποκτήσει κατοικία για χρήση της ως κύριο και μόνιμο χώρο διαμονής.

Επομένως ο τέως Έφορος Φορολογίας παράνομα και καταχρηστικά επέτρεψε χρήση του ωφελήματος από τους επενδυτές του Επενδυτικού Προγράμματος, οδηγώντας σε απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία, αναφέρει η Ελεγκτική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στον νέο Έφορο Φορολογίας σε σχέση με τις μελλοντικές περιπτώσεις.