Πρέπει το ταχύτερο δυνατό να υιοθετηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή σχεδιασμός για αναζωογόνηση της Λαϊκής Γειτονιάς στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας τονίζουν οι όλοι αρμόδιοι φορείς.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού της Βουλής όπου προκάλεσαν ανησυχία όσα κατέθεσε ο Δήμος Λευκωσίας και οι επηρεαζόμενοι καταστηματάρχες.

Κληθείσα να περιγράψει την κατάσταση η αρμόδια λειτουργούς του Δήμου Λευκωσίας, Κούλλα Ιωάννου, ανέφερε ότι από τα 28 μικρά υποστατικά τα οποία μισθώθηκαν στον Δήμο μέσω του Υπουργείο Εσωτερικών τριάντα και πλέον χρόνια πριν, μόνο τρία εξακολουθούν να ασκούν οικονομική δραστηριότητα και τα περισσότερα έχουν εκκενωθεί ή άρχισαν να εκκενώνονται.

Με ένα κονδύλι 60 χιλ. ευρώ που είχε στη διάθεση του ο δήμος όπως ανέφερε άρχισαν μετά από την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης, έργα εξωραϊσμού των εξωτερικών προσόψεων των παλιών υποστατικών και καθαρισμού της περιοχής. Πέραν των έργων, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να ταυτόχρονα να υπάρξουν ενέργειες για τον τρόπο χρήσης των υποστατικών, ενώ χρειάζεται ένα μεγάλο κονδύλι για εσωτερικές επιδιορθώσεις.

Εκ μέρους της διαχειριστικής επιτροπής της λαϊκής γειτονιάς της παλιάς Λευκωσίας ο κ. Στέλιος Αρεστή ανέφερε ότι δεν λήφθηκαν υπόψιν οι απόψεις τους και το έργο αναβάθμισης θα είναι ημιτελές. Ο Γιάννης Ιωαννίδης Εκτελεστικός Σύμβουλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Ενοίκων, δήλωσε ότι πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα, όπως η μείωση ενοικίων των υποστατικών και δημοτικών φορολογιών.

Ο Μιχάλης Χαϊλής μιλώντας εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού ανέφερε ότι σε όλες της Ευρωπαϊκές χώρες το ιστορικό κέντρο είναι το πρώτο που αναδεικνύεται. Επισήμανε δε ότι είναι ορθή η ενέργεια του Δήμου για τον εξωραϊσμό, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ώστε να διατηρήσει η περιοχή τον Κυπριακό της χαρακτήρα ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για ξένους επισκέπτες.

Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Εμπορίου ζήτησαν όπως ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με το αρμόδιο Υφυπουργείο και το Υπουργείο Εσωτερικών, θέσουν σε εφαρμογή έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αναβάθμιση της περιοχής, ώστε να συνάδει με τα υπόλοιπα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.