Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η Αθήνα την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την τουρκική NAVTEX σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ελληνικές Αρχές αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες μονίμων στον ελληνικό στρατό. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχουν τεθεί οι μονάδες του στρατού ξηράς τόσο στον Έβρο, όσο και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η Άγκυρα επιχειρεί έναν «πόλεμο νεύρων», ο οποίος είναι πιθανό να ενταθεί μέχρι και τις 24 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία.

Το απόγευμα της Τρίτης, πάντως, στην Αθήνα υπήρξε πολιτική εγρήγορση, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιεί έκτακτη συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συζήτησαν το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά την τουρκική NAVTEX.

Το βράδυ της Τρίτης, με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειες ενώ επέδωσε και διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, μέσω της ελληνικής πρεσβείας.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά εν τέλει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης. «Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση, η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας ως έναν ακόμη κρίκο στις επιθετικές της ενέργειες κατά της Ελλάδας.