Την ένταξη προϊόντων για τυφλούς και αναπήρους στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, καθώς και την ένταξη αριθμού υπηρεσιών στον μειωμένο συντελεστή 3%, με ετήσιο δημοσιονομικό αντίκτυπο περί τα €3,5 εκατ., ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε πως το νομοσχέδιο που τροποποιεί σχετικά τον περί ΦΠΑ νόμο εγκρίθηκε στη βάση των προνοιών της κοινοτικής οδηγίας που ρυθμίζει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Ειδικότερα, όπως είπε, υιοθετείται συντελεστής ΦΠΑ χαμηλότερος από 5% σε 3% για το δικαίωμα εισόδου από την πρώτη παράσταση θεατρικών παραστάσεων μουσικών έργων και χορευτικών έργων ή κλασσικών έργων, υπηρεσίες οδοκαθαρισμού, αποκομιδής απορριμμάτων και επεξεργασίας αποβλήτων εκτός από αυτές που παρέχονται από το κρατικές αρχές, αρχές τοπικής διοίκησης και οργανισμούς δημόσιου δικαίου και για τη διάθεση και επεξεργασία λυμάτων και εκκένωση σηπτικών δεξαμενών και βιομηχανικών δεξαμενών.

Παράλληλα υιοθετήθηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 5% σε 3% σε κατηγορίες αγαθών που προορίζονται για προώθηση των πολιτιστικών αγαθών και αγαθών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση πολιτών με ειδικές ανάγκες.

Πρόκειται για την παράδοση βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών που παρέχονται είτε σε υλικό υπόθεμα είτε ηλεκτρονικά είτε και στις δύο μορφές, τις ειδικές ανυψωτικές συσκευές (σκάλες, ανελκυστήρες, μηχανήματα ανεβοκατεβάσματος αναπήρων και παρόμοια) που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση αναπήρων, καθώς και για αμαξάκια τύπου πολυθρόνας αλλά και άλλα οχήματα για αναπήρους έστω και με κινητήρα ή άλλο μηχανισμό προώθησης του.

Στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 3% εντάσσονται επίσης είδη και συσκευές ορθοπεδικές στις οποίες περιλαμβάνονται και μικροχειρουργικές ζώνες και οι επίδεσμοι και οι πατερίτσες, νάρθηκες, υποστηρίγματα και άλλα είδη και συσκευές για κατάγματα, είδη και συσκευές προσθέσεως και συσκευές για τη διευκόλυνση της ακοής στους κωφούς και άλλες συσκευές που κρατιούνται με το χέρι.

Στον μηδενικό συντελεστή εντάσσονται είδη για την προσωπική χρήση των τυφλών και αναπήρων προσώπων στο μηδενικό ΦΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, πρόκειται για γραφομηχανές με χαρακτήρες μπράιγ και ειδικές ηλεκτρονικές γραφομηχανές για ανάπηρα πρόσωπα, αμαξάκια τύπου πολυθρόνας και άλλα οχήματα για ανάπηρους έστω και με κινητήρα ή άλλο μηχανισμό προώθησης εφόσον προορίζονται αποκλειστικά για προσωπική χρήση από αναπήρους.

Ο Εκπρόσωπος είπε τέλος πως τα μέτρα «δεν αναμένεται να διαταράξουν τη συνετή δημοσιονομική πολιτική» με το δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται περίπου στα €3,5 εκατ. ετησίως.

Εξετάζονται τα δεδομένα για φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα και ηλεκτρισμό

Παράλληλα ερωτηθείς για το θέμα του μειωμένου φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενόψει της λήξης τους στο τέλος Ιουνίου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως τα μέτρα αυτά είναι προσωρινά και οριζόντια και αξιολογούνται από την κυβέρνηση, ενώ πλησιάζει η προθεσμία λήξης τους.

«Έτσι και τώρα η Κυβέρνηση αξιολογεί τα μέτρα σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και το αμέσως διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε παρατήρηση ότι το ζήτημα εξελίχθηκε σε πολιτικό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι το ζήτημα δεν θα έπρεπε να εξελιχθεί σε πολιτικό, αφού για την κυβέρνηση το ζήτημα είναι πρώτο κοινωνικής ευαισθησίας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Αυτό που η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει είναι κατά πόσον σήμερα συντρέχουν εκείνοι οι λόγοι και εκείνα τα δεδομένα για τα οποία λήφθηκε η απόφαση για προσωρινά μέτρα στήριξης είτε αυτό αφορά στα καύσιμα είτε αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα», είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί τη δημοσιονομική νηφαλιότητα και θα εισάγει στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα, των ευάλωτων νοικοκυριών και συμπολιτών μας.

Υπενθύμισε ταυτόχρονα πως από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν αυτά τα μέτρα η ισχύς τους ήταν προσωρινή και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι ως ένα μόνιμο μέτρο.

Όπως είπε, «θα έπρεπε να αποφεύγεται η δημόσια αντιπαράθεση για τα μέτρα στήριξης και να λαμβάνουν όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις υπόψη τους ότι πάνω από όλα πρέπει να διατηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία».

Στην επόμενη συνεδρία η ειδική δικαιοδοσία για ΜΕΔ στα Δικαστήρια

Εξάλλου για το νομοσχέδιο δημιουργίας ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εξέταση υποθέσεων που αφορούν ΜΕΔ που εξασφαλίζονται με κύρια κατοικία μέχρι €350.000, που είχε ανακοινωθεί ότι θα εγκρινόταν από το Υπουργικό σήμερα, ο κ. Λετυμπιώτης εξήγησε πως απουσίαζε ο Υπουργός Οικονομικών και για αυτό δεν συζητήθηκε.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να συζητηθεί εκτενώς στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και άρα να αναμένουμε την επόμενη συνεδρία που θα είναι παρών και ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ να συζητηθεί», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ