Πράσινο φως υπό όρους, για την ανέγερση του ιερού ναού Αγίου Σίλα στον Ύψωνα  από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πλησίον του αρχαιολογικού ναού του Αγίου Σίλα και του Πάρκου Ελαιών, άναψε το Τμημα Περιβάλλοντος.

Το συνολικό έργο περιλαμβάνει, κυρίως Ναό χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων, χώρους στάθμευσης και διώροφο κτίριο στο ισόγειο του οποίου στεγάζονται οι χώροι υγιεινής, η κουζίνα και το αρχονταρίκι.

Ο πρώτος και δεύτερος όροφος αφορούν διαμερίσματα.

Το βασικό υλικό για την κατασκευή του κτιρίου, θα είναι οπλισμένο σκυρόδεμα, τούβλα και επενδυτική πέτρα.

Στους θόλους και στις στέγες θα τοποθετηθεί κεραμίδι βυζαντινού τύπου

Το έργο χωροθετείται σε τεμάχια στην τοποθεσία Άγιος Σίλας του Δήμου Ύψωνα και ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Στο χώρο της προτεινόμενη ανάπτυξης θα διαμορφωθούν 15 ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης (2 για ΑΜΕΑ).

Περιμετρικά του προτεινόμενου έργου βρίσκονται οικίες ενώ στην ανατολική πλευρά, σε απόσταση 70 μέτρων βρίσκεται ο αρχαιολογικός ναός του Αγίου Συλά και σε απόσταση 100 μέτρα περίπου, το Πάρκο Ελαιών Ύψωνα.

Όλες οι χωματουργικές εργασίες θα πρέπει να εκετελεστούν υπό την την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτητων, που θα αποφασίσει θα αποφασίσει και για το μέλλον των αρχαιοτήτων που τυχόν να αποκαλυφθούν.

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η προπάθεια για δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στην περιοχή, με την αναστήλωση των κελιών των μοναχών και τη συνέχιση των ανασκαφών στο χώρο της ερειπωμένης Μονής, με την προοπτική να καταστεί ο χώρος επισκέψιμος, που συμφωνήθηκε σε συνάντηση του Δημάρχου Ύψωνα Παντελή Γεωργίου με την υφυπουργό Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου.