Το σχέδιο της κάλυψης των εξόδων των συνοδών των επιδοτούμενων ασθενών που μεταβαίνουν στο εξωτερικό για θεραπεία, ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια όταν ο ασθενής είναι ενήλικας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια αν ο ασθενής είναι ανήλικος, ανέφερε ο Υπουργός. Σημείωσε ότι το Σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ στις 19 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι εγκρίθηκε το Σχέδιο της κάλυψης των εξόδων των συνοδών των επιδοτούμενων ασθενών, όσον αφορά τη μετάβαση, τη διαμονή και διατροφή τους στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια στην οποία ο ασθενής πρέπει να βρίσκεται στο εξωτερικό.

«Ήταν ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα από τους ασθενείς, το οποίο η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει καταφέρει να υλοποιήσει, να φέρεις πέρας εντός ενός χρόνου διακυβέρνησης, και εντός 60 ημερών από τη δική μου υπουργοποίηση, κάτι για το οποίο είμαι ιδιαίτερα περήφανος», σημείωσε.

Το Σχέδιο, είπε, θα καλύπτει τα έξοδα της μετάβασης, τα αεροπορικά εισιτήρια δηλαδή και των ασθενών και ενός συνοδού, το κόστος της διαμονής των συνοδών και διατροφής των συνοδών και των ασθενών, σε περίπτωση που είναι εξωτερικός ασθενής. Εκεί όπου το ασθενής είναι ανήλικος τότε δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για την κάλυψη των εξόδων του συνοδού, εκεί όπου ο ασθενής είναι ενήλικας και θα τον συνοδεύσει συνοδός, υπάρχουν κάποια εισοδηματικά κριτήρια όσον αφορά την κάλυψη των εξόδων, πρόσθεσε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι δέχονται παράπονα για καθυστερήσεις εξέτασης αιτημάτων ασθενών που πηγαίνουν στο εξωτερικό, ο κ. Δαμιανός ανέφερε ότι οι υποθέσεις αυτές περνούν από ιατροσυμβούλιο και ότι είναι θέμα του ιατροσυμβουλίου πόσο γρήγορα μπορεί να εξεταστεί μια αίτηση. Εκεί που υπάρχουν αργοπορίες, είπε, προσπαθεί το Υπουργείο να τις προωθήσει, σημειώνοντας όμως ότι είναι συνήθως θέματα του ιατροσυμβουλίου και κατάθεσης όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών, έτσι ώστε να μπορέσει να εξεταστεί μια αίτηση.

Το κόστος αυτού του μέτρου υπολογίζεται στα €4.5 εκατομμύρια, είπε, σημειώνοντας ότι είναι υπολογισμοί με βάση των αριθμών των ασθενών που στέλνονται στο εξωτερικό για θεραπεία τα τελευταία χρόνια και ότι δεν μπορούν να πουν τώρα με βεβαιότητα. Είναι κάτι το οποίο θα τρέξει τους επόμενους μήνες και θα το δουν στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ