Εγκρίνεται την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη σύσταση και λειτουργία του ειδικού δικαστηρίου για εξέταση χρηματοοικονομικών διαφορών δανειοληπτών, του γνωστού και πολυαναμενόμενου δικαστηρίου εκποιήσεων.

Κατά τη σημερινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών τεσσάρων προτάσεων νόμου που τροποποιούν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ανέφερε πως την ίδια μέρα το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Σε σχέση με το σχέδιο Ενοίκιο έναντι Δόσης, ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου, είπε πως σύντομα θα δοθεί η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόλις υπάρξει η τελική απόφαση, πρόσθεσε θα σταλούν στη Βουλή τα νομοσχέδια τα οποία θα διευκολύνουν την εφαρμογή του Σχεδίου έναντι Δόσης.

Ο κ. Παντελή, αλλά και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Τραπεζών έκαναν λόγο για σειρά κινδύνων για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση εφαρμογής της πρότασης νόμου που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να εξασφαλίζουν δικαστικό διάταγμα αναστολής της διαδικασίας εκποίησης.

Δεν πρέπει να προχωρήσει αυτή η πρόταση, υποστήριξε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς όπως είπε οι προτεινόμενες τροποποιήσεις παρέχουν την δυνατότητα παρακώλυσης της διαδικασίας μέσω των Δικαστηρίων. Σημείωσε ακόμα ότι η πρόταση αφορά όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανέρχονται περί τα στα €25 δισ.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, είπε πως η έκδοση διατάγματος παραμερισμού από δικαστήριο δεν θα απαλλάξει κανένα δανειολήπτη από τις υποχρεώσεις του, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξέτασης εφαρμογής του νόμου αυτού και στις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεως, στις οποίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά τις εκποιήσεις. Αναγκάστηκε όπως είπε να κάνει παρεμβάσεις προκειμένου να ανασταλούν εκποιήσεις για συνολικά 160 περιπτώσεις πρώτης κατοικίας.

Οι οργανώσεις των δανειοληπτών κατήγγειλαν ότι έχουν αυξηθεί δραματικά οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, αφού με βάση στοιχεία από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τις αμέσως επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί 736 εκποιήσεις, από τις οποίες οι 115 αφορούν κατοικίες και διαμερίσματα, από αυτές οι 107 είναι έχουν αξία κάτω από 350 χιλ. ευρώ.

Εντύπωση πάντως προκαλεί επιστολή του Συνδέσμου Τραπεζών προς τη Βουλή, που αναφέρεται μεταξύ άλλων σε πρόταση κομμάτων να είναι υποχρεωτική τακτική κι αναλυτική η ενημέρωση των δανειοληπτών για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από το δάνειο. Αναφέρεται λοιπόν στην επιστολή ότι «τα στοιχεία δεν υπάρχουν συγκεντρωμένα στα συστήματα των τραπεζών και δεν μπορούν να παραχθούν αυτόματα και/ή άμεσα». Κάτι που οδηγεί στον συνειρμό πως οι τράπεζες προχωρούν σε εκποιήσεις όταν δεν υπάρχουν στα συστήματα τους τα στοιχεία και εάν γίνονται τελικά οι ορθοί υπολογισμοί.