Η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η κοινή άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ, οι σχέσεις των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, η αγορά εργασίας και η γραφειοκρατία, απασχόλησαν τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης επιχειρηματιών της Λεμεσού με τους ευρωβουλευτές Γιώργο Γεωργίου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Ελένη Σταύρου, Κώστα Μαυρίδη και Λουκά Φουρλά, χθες το απόγευμα στο ΕΒΕ Λεμεσού.

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την τηλεργασία, που συζητείται από την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής εκφράζοντας την εκτίμηση πως  θα βρεθεί ο τρόπος ώστε, μέσα από ευέλικτες και καινοτόμες μορφές τηλεργασίας, και οι επιχειρήσεις να βοηθιούνται αλλά και τα εργασιακά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων να μην υποσκάπτονται.

Ο Niyazi Kızılyürek είπε πως συζητήθηκαν οι εμπορικές σχέσεις και η προσέγγιση των δύο κοινοτήτων μέσα από τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και διαπιστώθηκε ότι λείπει η σωστή πληροφόρηση. Πρόσθεσε ότι έχει τεθεί η εισήγηση για διοργάνωση στη Λεμεσό μιας συνάντησης με Τ/κ επιχειρηματίες «που επιθυμούν και αυτοί να έχουν συνεργασία με Ε/κ».

Ο Κώστας Μαυρίδης υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία ενός Μηχανισμού Κοινής Άμυνας και Ασφάλειας στην ΕΕ, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, οι στόχοι που έχουν τεθεί για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία δεν μπορούν να επιτευχθούν.

Η Ελένη Σταύρου είπε για την γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, πως τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και πως κατέληξαν στο ότι θα δημιουργηθεί μια νέα Μέση Ανατολή στην οποία η Κύπρος θα έχει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο και στο ότι η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει κάποια βήματα μπροστά

Ο Λουκάς Φουρλάς ανέφερε πως «η αγορά εργασίας αλλάζει άρδην και δεν φαίνεται να είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε». Καθώς και πως αν δεν γίνουν δραστικές αλλαγές από την εκπαίδευση, που να ξεκινά από το δημοτικό, για ν’ αποκτούν τα παιδιά μας ικανότητες που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα».

Έθιξε ακόμη το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Ανδρέας Τσουλόφτας, μας δήλωσε πως αυτού του είδους η επαφή των μελών του με τους Ευρωβουλευτές είναι αμοιβαία επωφελής και γι’ αυτό η εκδήλωση οργανώθηκε για 2η χρονιά σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο.