«Δεν μπορούμε να ζήσουμε» φώναξαν εκατοντάδες αιγοπροβατοτρόφοι και μέλη των οικογενειών τους σε δυναμική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Η διαμαρτυρία έγινε σύμφωνα με τους αιγοπροβατοτρόφους αφενός για την μη εφαρμογή της νομοθεσία για κατοχύρωση του χαλλουμιού και την έλλειψη των απαραίτητων ελέγχων για την ποσόστωση στο γάλα. Αφετέρου, οι παραγωγοί διαμαρτυρήθηκαν για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, της σόγιας και άλλων απαραίτητων για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι έχυσαν γάλα και άναψαν φωτιές σε μπάλες σανού έξω από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Η φωτιά κατασβέστηκε λίγο αργότερα με την παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Υπήρξαν και σημεία έντασης, λόγω και της συναισθηματικής φόρτισης των διαμαρτυρομένων, καθώς πολλοί από αυτούς ανέφεραν ότι σε λίγους μήνες, δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων ανέφεραν ότι τα έκτροπα δεν τιμούν κανένα, αλλά οφείλονται στο κύμα αγανάκτησης των παραγωγών.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, είχαμε σοβαρές καταγγελίες από πλευράς του Υπουργού Γεωργίας ο οποίος επέρριψε ευθύνες στα μεγάλα τυροκομία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αιγοπροβατοτρόφοι. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο κύριος Καδής τόνισε πως με “νομικίστικες σοφιστείες”, κατά την έκφραση του, τα μεγάλα τυροκομεία δεν μπήκαν στην διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού το οποίο να φέρει τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι στην Κύπρο παρατηρείται ένα πρωτοφανές φαινόμενο σε ότι αφορά τις τιμές πώλησης του γάλακτος.

Είπε ακόμα ότι οι τιμές στα σιτηρά και τις ζωοτροφές καταγράφουν ραγδαία αύξηση η τιμή πώλησης του γάλακτος στην Κύπρο όχι μόνο δεν αυξάνεται αλλά σε κάποιες περιπτώσεις καταγράφει ακόμη και μείωση.

Σοβαρές καταγγελίες έγιναν και από αγροτικές οργανώσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν. Ο πρόεδρος του Παναγροτικού Κυριάκος Καϊλάς κατήγγειλε ότι τυριά που εισάγονται στην Κύπρο νόμιμα, μεταφέρονται σε τυροκομεία όπου αλλάζονται οι συσκευασίες, επανασυσκεύαζονται ως χαλλόυμια και πωλούνται στην κυπριακή αγορά.

Ζημιά στην κυπριακή παραγωγή κάνει και η χρήση σκόνης γάλακτος στην παραγωγή χαλουμιών η οποία εντοπίστηκε μέσα από τους τελευταίους ελέγχους, όπως είπε.