Θα επιβεβαιωθεί κατά τη σύσκεψη που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την πρόληψη των πυρκαγιών ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, η ετοιμότητα των διαφόρων υπηρεσιών και σωμάτων, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο οποίος τόνισε ότι όπως κάθε χρόνο, έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν για την πρόληψη των πυρκαγιών.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Μνημοσύνου των ηρώων του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπαντάνασσας στο Παλαιχώρι,  ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τη Δευτέρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ετήσια σύσκεψη που διοργανώνεται αυτή την περίοδο, για να εκφράσουμε, όπως είπε, «την ετοιμότητά μας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά στο πρόβλημα των πυρκαγιών».
Σημείωσε ότι όπως κάθε χρόνο έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν, για να προσθέσει ότι όλες οι υπηρεσίες και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική Άμυνα έχουν σε πλήρη ανάπτυξη όλα τα προγράμματα.

«Αύριο», είπε, «θα γίνει μια επιβεβαίωση της ετοιμότητας των διαφόρων σωμάτων, ώστε να μην έχουμε απρόβλεπτα προβλήματα, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα θέματα».

Όπως πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών «ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι και το θέμα των πτητικών μέσων», για να σημειώσει πως θα εξεταστεί με ποιον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προβεί στις ανάλογες διευθετήσεις, λαμβανόμενων υπόψη των δυσκολιών που υπάρχουν στην ενοικίαση πτητικών μέσων, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.

Συμπλήρωσε ότι «η προσδοκία όλων είναι ότι με την ολοκλήρωσή της σύσκεψης θα υπάρξει ένα σύντομο διάστημα προσαρμογής και υλοποίησης οποιονδήποτε ενδεχόμενων καινούριων αποφάσεων ληφθούν».

Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συσκέψεις που θα ακολουθήσουν, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι έχει γίνει η μεγάλη σύσκεψη την περασμένη Τετάρτη, για να προσθέσει ότι θα ακολουθήσουν οι επαρχιακές συσκέψεις, στις οποίες «θα γνωστοποιηθεί σε όλους τους φορείς ο οδικός χάρτης εφαρμογής, για την επόμενη διετία όλων των διατάξεων, ώστε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση το 2024 στο επόμενο σχήμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Θέλω να επαναλάβω», είπε, «την πολύ μεγάλη ικανοποίησή μου από τη σύσκεψη που είχαμε την περασμένη Τετάρτη, στην οποία όχι απλά ενημερώθηκαν οι αιρετοί, αλλά και οι τεχνοκράτες, όλοι όσοι δηλαδή θα συνδράμουν την προσπάθεια προσαρμογής της μεταρρύθμισης».

Αναφερόμενος στην ενημερωτική σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης, είπε ότι υπήρξαν «πολύ εποικοδομητικές παρατηρήσεις και συζητήσεις, οι οποίες ήδη αναλύονται στο Υπουργείο Εσωτερικών», συμπληρώνοντας πως το Υπουργείο Εσωτερικών «έχει αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο για να κατευθύνουμε μαζί με τη βοήθεια τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων».

Σημείωσε δε ότι «ήδη έχουμε ζητήσει από την Ελληνική Δημοκρατία και υπήρξε άμεση ανταπόκρισή του αιτήματός μας, για να αποσταλεί στην Κύπρο τεχνοκράτης για να μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το πρωτόγνωρο έργο που έχουμε να κάνουμε».

«Και θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το στενό χρονοδιάγραμμα των δύο ετών θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να φτάσουμε τον Μάιο του 2024 στο ολοκληρωμένο πλέον μοντέλο και βεβαίως στις όποιες διορθώσεις απαιτείται να γίνουν για να έχουμε μια σωστή και δομημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή οραματίζεται ο Κύπριος πολίτης», κατέληξε ο κ. Νουρής.