Δύο πρωτοβουλίες που αφορούν στην απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου και του καυσίμου για τη ναυτιλία, ενέκρινε η Υπουργική Σύνοδος του East Med Gas Forum, που πραγματοποιείται στο Κάιρο και στην οποία συμμετέχει η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου.

Οι Υπουργοί Ενέργειας, που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, συζήτησαν, επίσης, το αίτημα συμμετοχής στο Φόρουμ εκ μέρους της Γαλλίας ως πλήρες μέλος, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να λάβουν την ιδιότητα του παρατηρητή.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλλα, η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιούβαλ Στάινιτζ, ενώ οι Υπουργοί των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ (η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη) συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Θερμό καλωσόρισμα επεφύλαξε ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλλα, στην κ. Πηλείδου, κατά τη σημερινή εναρκτήρια πρώτη Υπουργική Συνάντηση του Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο, στο Κάιρο, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης λειτουργίας του διεθνούς αυτού οργανισμού, με έδρα την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η κ. Πηλείδου μετέφερε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα πιο θερμά συγχαρητήρια προς την Αίγυπτο για τη σκληρή εργασία που κατέβαλε για να φτάσει στο σημερινό αποτέλεσμα, καθώς επίσης ευχαρίστησε και όλες τις χώρες που είναι ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές, μετά την Αίγυπτο που έχει αυτό τον χρόνο την προεδρία του Φόρουμ, η Κύπρος αναμένεται να αναλάβει από τον Ιανουάριο του 2022 την προεδρία του Οργανισμού, ξεκινώντας τον θεσμό των περιοδικών προεδριών από τις συμμετέχουσες χώρες.

Η κ. Πηλείδου μίλησε για τη σημασία της σημερινής Υπουργικής συνάντησης που αποτελεί, όπως είπε, «σημαντικό ακρογωνιαίο λίθο για την περιοχή μας», ενώ σημείωσε τα οφέλη του Φόρουμ που θα προκύψουν για τους λαούς της περιοχής.

Η διεθνής προσοχή που έχει ήδη προσελκύσει το Φόρουμ, τόνισε, αποτελεί μία επιπρόσθετη επιβεβαίωση για την επιτυχία του. Η κ. Πηλείδου σημείωσε το γεγονός ότι όποια χώρα της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμεί, θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα για να συμμετάσχει στον διεθνή αυτό οργανισμό, εφόσον μοιράζεται τις ίδιες αξίες και εφόσον επιθυμεί να συνεργαστεί στη βάση του διεθνούς δικαίου για την ασφάλεια όλης της περιοχής και την ευημερία των λαών των χωρών.

Για την ανάγκη του απόλυτου σεβασμού των δικαιωμάτων των Μελών του Φόρουμ, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, μίλησαν όλοι οι συμμετέχοντες Υπουργοί.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν το αίτημα συμμετοχής στο Φόρουμ εκ μέρους της Γαλλίας ως πλήρες μέλος, ενώ επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να λάβουν την ιδιότητα του παρατηρητή, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή της η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Επίσης, η κα Πηλείδου έδωσε μεγάλη σημασία σε ένα πιο αναβαθμισμένο περιβαλλοντικά, «πράσινο» Φόρουμ, τονίζοντας ότι «σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, όπου οι πηγές περιορίζονται και μεγαλώνει η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική πολιτική πρέπει να είναι στο επίκεντρο των ενεργειών μας. Και σε αυτό μπορεί να συμβάλει η περιφερειακή συνεργασία σε έργα υποδομής που μακροπρόθεσμα μπορούν να προωθήσουν την πράσινη ενέργεια, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους τεχνικούς, χρηματοπιστωτικούς και πολιτικούς κινδύνους που εμπλέκονται στις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις».

Οι Υπουργοί που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση, είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ενέκριναν επίσης δύο πρωτοβουλίες που αφορούν στην απανθρακοποίηση του φυσικού αερίου και του καυσίμου για τη ναυτιλία. Επίσης, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μελέτη που αφορά στη διάθεση και ζήτηση του Φυσικού Αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τέλος, οι συμμετέχοντες Υπουργοί εξέφρασαν τη βαθιά τους εκτίμηση προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο της χώρας, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος ως οικοδεσπότης χώρα, καθώς επίσης και τον Υπουργό της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα.