Καλή και χρήσιμη χαρακτήρισε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και πραγματοποιήθηκε ενόψει της ενημέρωσης που θα κάνει η ίδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 21 Ιουλίου για την Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη για να προβεί σε ενημέρωση προς τα κράτη που συμβάλλουν με αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας, επίσης, ότι θα έχει επαφές και με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Προς τον σκοπό αυτό, είπε, ήδη έχει επισκεφθεί τη Μόσχα.

Αναφερόμενη στις καταστροφικές πυρκαγιές το περασμένο διήμερο, η κα Σπέχαρ εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλους τους Κύπριους και κυρίως τους επηρεαζόμενους, σημειώνοντας ότι τα ΗΕ είναι έτοιμα να παρέχουν βοήθεια αν χρειαστεί.

Τέλος, ερωτηθείσα αν ένας από τους λόγους που το Κυπριακό παραμένει άλυτο είναι και η πολιτική των ΗΕ για ίσες αποστάσεις μεταξύ της κατοχικής δύναμης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κα Σπέχαρ είπε ότι «εναπόκειται στα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό και πως τα ΗΕ είναι εδώ για να βοηθήσουν».