Εντατικές έρευνες διεξάγονται από το πρωί στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία, για να διαπιστωθούν τα αίτια της χθεσινής φωτιάς στο υποστατικό.

Σε δηλώσεις του έξω από το Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο μετά την διεξαγωγή των πρώτων εξετάσεων, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, ανέφερε ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου και σε χώρο τον οποίο βρίσκονταν πολλά εύφλεκτα υλικά, στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης του Κέντρου.

Ωστόσο ανέφερε πως η διερεύνηση συνεχίζεται, και έχουν συλλεχθεί κάποια δείγματα από την σκηνή τα οποία  χρήζουν περαιτέρω εξετάσεων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι έρευνες της πυροσβεστικής στο σημείο και διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα.

Κληθείς να απαντήσει για δημοσιεύματα στα ξένα Μέσα που κάνουν λόγο, για ρήξη μολότοφ ξεκαθάρισε ότι από τις μέχρι τώρα εξετάσεις δεν υπάρχουν μαρτυρίες για χρήση μολότοφ.

Στο μεταξύ την βεβαιότητά του ότι η πυρκαγιά στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία οφείλεται σε τρομοκρατική επίθεση, που συνδέεται πιθανώς με Ουκρανούς υπηκόους, εξέφρασε ο επικεφαλής του υπαγόμενου στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών οργανισμού «Ρωσική Συνεργασία» Γεβγκένι Πριμάκοφ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι τρομοκράτες ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος του Κιέβου, πιθανότατα μεταξύ των Ουκρανών, που ζουν τώρα στην Κύπρο», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τέλεγκραμ ο Πριμακόφ, προσθέτοντας ότι «άγνωστοι τρομοκράτες πέταξαν αρκετά μπουκάλια με εύφλεκτο μίγμα, βόμβες μολότοφ στο Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, το οποίο είναι ένα αμιγώς πολιτιστικό ίδρυμα, όπου σε παιδιά διδάσκεται η ρωσική γλώσσα και μουσική, πραγματοποιούνται εκθέσεις και συναυλίες».

«Εάν στις αίθουσες διδασκαλίας εκείνη τη στιγμή διεξάγονταν μαθήματα, θα μπορούσαν να υπάρξουν ίσως και θύματα. Όπως συνέβη στην Οδησσό με το Σπίτι των Συνδικάτων στις 02.05.2014. Ήθελαν να το επαναλάβουν, προφανώς, πιο κοντά στην επέτειο», αναφέρει ο Ρώσος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι «κάποιος κρέμασε μια ουκρανική σημαία στο απέναντι κτήριο, προφανώς θέλοντας να αφήσει την υπογραφή του».

«Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε, αν και το προσωπικό μας χρειάστηκε πολλά να αντιμετωπίσει. Ό,τι κάηκε θα επισκευαστεί και θα βαφτεί. Δεν θα κλείσουμε το Πολιτιστικό Κέντρο, πάρτε το απόφαση. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε», καταλήγει η ανάρτηση του Γεβγκένι Πριμακόφ, ο οποίος τυγχάνει να είναι εγγονός και συνωνόματος του γνωστού πρώην Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού της Ρωσία.