Ένας νέος κόσμος εντελώς διαχωρισμένος μεταξύ δύσης και ανατολής, αναδύεται μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο πρώην βουλευτής και οικονομολόγος Νίκος Κατσουρίδης.

Ανέφερε ακόμα ότι το ισοζύγιο οικονομικής ισχύος φαίνεται ότι εξισορροπείται καθώς απέναντι στις χώρες της δύσης συντάσσονται Ρωσία, Κίνα, αλλά και ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Ινδία, το Ιράν και το Πακιστάν.

Ο κ. Κατσουρίδης εκτίμησε ότι η Τουρκία εξέρχεται κερδισμένη από τις εξελίξεις, αναλαμβάνοντας ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των εγγυήσεων που τέθηκε στο τραπέζι από πλευράς Ουκρανίας και διερωτήθηκε κατά πόσο η Τουρκία θα βρει μπροστά της αντιστάσεις σε περίπτωση που επιχειρήσει να προσαρτήσει τα κατεχόμενα.

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου εκτίμησε ότι η Κύπρος όπως και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να πληρώσουν μια σειρά σοβαρών επιπτώσεων που θα επιφέρει η επερχόμενη ενεργειακή, προσφυγική, οικονομική κρίση και κοινωνική κρίση. Την ίδια ώρα, εξήγησε, από την κρίση φαίνονται να εξέρχονται ευνοημένες οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.