Δύο νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2, με πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, εντοπίστηκαν στην Κύπρο το τελευταίο 24ωρο, από σύνολο 1.329 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 85 εργαστηριακών εξετάσεων που διεκπεραιώθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Το άτομο έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Επίσης, από σύνολο 287 εργαστηριακών διαγνώσεων δειγμάτων που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Το άτομο έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό.

Συγκεκριμένα, το ένα κρούσμα, πρόκειται για Ινδό φοιτητή στην Κύπρο, ο οποίος έχει πρόσφατο ταξιδιωτικό ιστορικό, αφού επέστρεψε από την Αγγλία στις 5/7. Υποβλήθηκε σε εργαστηριακό έλεγχο λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει και χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Το 2ο άτομο αφορά Κύπρια που επέστρεψε από την Αγγλία στις 11/7 και υποβλήθηκε στην εξέταση ιδιωτικά για χειρουργική επέμβαση που επρόκειτο να κάνει. Το συγκεκριμένο άτομο ήταν θετικό στον ιό στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποδεσμεύτηκε με αρνητικοποίηση δύο τεστ τον Μάιο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 10.000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά τη β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, ολοκληρώθηκαν 72 εργαστηριακές διαγνώσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 88 εργαστηριακές εξετάσεις,

Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 600 διαγνώσεις,

Από το πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Άμυνας για τον έλεγχο των νεοσύλλεκτων στρατιωτών, διεκπεραιώθηκαν 168 εργαστηριακές εξετάσεις, και από τα δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 29 εργαστηριακές διαγνώσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 1.033.