Θετική γνωμοδότηση για δύο νέα θεραπευτικά σκευάσματα για καταπολέμηση της COVID-19 εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για τα φάρμακα Ronapreve (casirivimab/ imdevimab) και Regkirona (regdanvimab) τα οποία ενέκρινε η επιτροπή του ΕΜΑ για φάρμακα για χρήση από ανθρώπους.

Πρόκειται για θεραπείες που χρησιμοποιούνται στα πρώτα στάδια της μόλυνσης και βασίζονται σε αντιικά μονοκλωνικά αντισώματα.

Σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε πως η στρατηγική της ΕΕ για τα θεραπευτικά φάρμακα αποδίδει και πρόσθεσε πως η Κομισιόν εργάζεται για την έγκριση νέων θεραπειών.

«Καθώς οι μολύνσεις από COVID-19 αυξάνονται σε σχεδόν όλα τα κράτη μέλη, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τόσες θεραπείες να αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τις Θεραπείες κατά της COVID-19» ανέφερε.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά προς τον στόχο μας για την έγκριση μέχρι και πέντε νέων θεραπειών στην ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου» πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε εκ νέου πως ο εμβολιασμός παραμένει το κύριο εργαλείο κατά της COVID-19, και ειδικότερα κατά των μολύνσεων, της νοσηλείας, τις απώλειες ζωών και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της νόσου.

«Αν και η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον κόσμο, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αρρωσταίνουν και να χρειάζονται ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για να καταπολεμήσουν την μόλυνση και να βελτιώσουν τις προοπτικές γρηγορότερης ανάρρωσης αλλά και επιβίωσης» συνέχισε.

Όπως είπε, η ΕΕ στηρίζει τα κράτη μέλη για πρόσβαση σε νέα φάρμακα μέσω κοινών προμηθειών. ‘Ήδη, επεσήμανε, έχουν υπογραφεί δύο τέτοιες συμφωνίες και βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για περισσότερες θεραπείες που αξιολογούνται από τον ΕΜΑ, ενώ τα κράτη μέλη μπορούν να επικαλεστούν το συμβόλαιο αγοράς 55 χιλιάδων θεραπειών Ronapreve.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, ο ΕΜΑ αξιολογεί ακόμα έξι φάρμακα τα οποία μπορούν να λάβουν έγκριση σύντομα.

ΚΥΠΕ