Ζούμε στον χρυσό αιώνα των βιοιατρικών επιστημών δήλωσε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο ιατρός, ερευνητής και Διευθυντής του Τμήματος Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ Γεώργιος Παυλάκης.

Τόνισε ότι όλο και περισσότερο η θεωρητική γνώση των τελευταίων δεκαετιών άρχισε να μετατρέπονται σε θεραπείες.

Σε ό,τι αφορά το AIDS o κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι σε μια πενταετία, ενδέχεται να καταστεί εφικτή η εξεύρεση εμβολίου και πρόσθεσε πως στις μέρες μας μέσα από ένα συνδυασμό φαρμάκων ένας φορέας του ιού μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Αναφερόμενος στον καρκίνο ο ιατρός σημείωσε ότι στο μέλλον ένας στους δύο ανθρώπους ενδέχεται να αναπτύξει καρκίνο, ωστόσο πολλές μορφές καρκίνων είτε θα θεραπεύονται είτε θα μετατρέπονται σε χρόνια νοσήματα.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημων Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Πέτρου, ανέφερε ότι με την πανδημία του κορωνοϊού για πρώτη φορά χρειάστηκε η συνεργασία των πολιτικών προσώπων με τους επιστήμονες για διαχείριση της κρίσης.

Αποκάλυψε ότι ο ίδιος παραιτήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό επειδή σε αρκετές περιπτώσεις οι αποφάσεις λαμβάνονταν από πολιτικούς προϊστάμενους οι οποίοι ζητούσαν αργότερα να εξασφαλίσουν την σύμφωνο γνώμη των επιστημόνων. Είπε ακόμα ότι στην επιστολή παραίτησης του, σημειώνει ότι τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας πολλές φορές κρύβονταν πίσω από αποφάσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή εδώ.