Στη χρήση της μάσκας αναφέρθηκε σήμερα το απόγευμα ο Δρ. Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο.

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια εκτεταμένη αναφορά στα ΜΜΕ για την ανάγκη ή όχι χρήσης της μάσκας στον γενικό πληθυσμό. Θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω το τι ισχύει αυτή τη στιγμή. Ο ΠΟΥ τοποθετήθηκε και πάλι, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ενάντια στη μαζική χρήση μασκών από τον γενικό πληθυσμό, επισημαίνοντας μάλιστα αυτή τη φορά τους κινδύνους από τη λάθος χρήση της μάσκας», ανέφερε ο κ.Λοΐζου.

Είπε ακόμη, ότι οι κίνδυνοι αυτοί αφορούν, την πιθανότητα να μολυνθεί κανείς χωρίς να το θέλει με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, να αναπτύξει δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να οδηγήσει σε αμέλεια σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η υγιεινή των χεριών και αποστασιοποίηση. Οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους ασθενείς, αυτούς που τους φροντίζουν και τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λοΐζου ανέφερε ότι την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), παρά το γεγονός ότι συμφωνεί με τη θέση του ΠΟΥ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, να υπάρξει σύσταση για πιο εκτεταμένη χρήση μάσκας. Η θέση του ECDC είναι ότι, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού, όπως είναι στη χώρα μας οι υπεραγορές, οι τράπεζες, μπορεί να υπάρξουν οφέλη, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Η ανάγκη αυτή έχει άμεση σχέση με την πορεία της νόσου σε κάθε κράτος. Ταυτόχρονα, και το ECDC επισημαίνει τους κινδύνους από λανθασμένη χρήση μάσκας και κυρίως από την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τους βασικούς κανόνες που μας προστατεύουν σε αυτή την πανδημία. Την υγιεινή των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και το να αποφεύγουμε να ακουμπούμε το πρόσωπο.

«Το αν θα φτάσουμε στην ανάγκη για καθολική χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό, εξαρτάται από την πορεία της νόσου καθώς και από τον αριθμό των ασυμπτωματικών ασθενών, ο αριθμός των οποίων θα γίνει προσπάθεια να διαφανεί από τη μελέτη που θα γίνει σε 20,000 άτομα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά. Μένουμε σπίτι, κρατάμε τις αποστάσεις».