Την εκτίμηση ότι δεν θα καταγραφεί ταχεία αύξηση της επιδημικής καμπύλης στην Κύπρο από μια ενδεχόμενη έλευση της παραλλαγής Κράκεν, εξέφρασε η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Μαρία Κολιού, η οποία εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι στον κυπριακό πληθυσμό προϋπάρχει ανοσία από τις μεταλλάξεις 2 και 5 της Όμικρον, που είναι οι επικρατέστερες στην κοινότητα και έχουν συγγένεια με τη νέα μετάλλαξη.

Με αφορμή την εμφάνιση έξι κρουσμάτων Κράκεν στην Ελλάδα, η Δρ. Κολιού αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως «είναι ορατός ο κίνδυνος εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και στην Κύπρο», για να σημειώσει πως είναι «θέμα χρόνου» η άφιξή της.

Σύμφωνα με Μαρία Κολιού, οι ενδείξεις για την Κράκεν δεν είναι μεγαλύτερης σοβαρότητας από τις υφιστάμενες μεταλλάξεις, ενώ υπογράμμισε ότι η νόσος από τη μετάλλαξη Κράκεν δεν εξελίσσεται πιο βαριά, αλλά είναι υπερβολικά πιο μεταδοτική.

Ερωτηθείσα πώς θα επηρεάσει μια πιθανή έλευση της Κράκεν τον πληθυσμό της Κύπρου, με δεδομένο την ανοσία που προϋπάρχει, η Δρ. Κολιού ανέφερε ότι «εκείνο που δεν θα θέλαμε να δούμε είναι μια ταχεία αύξηση της επιδημικής καμπύλης».

«Θα υπάρξει», είπε, «αύξηση ενδεχομένως, γιατί σε κάθε νέα μετάλλαξη έχουμε μια αύξηση στην επιδημικής καμπύλης, αλλά εκείνο που θέλουμε είναι να μην είναι πολύ ταχεία και οξυκόρυφη αυτή η καμπύλη».

Πρόσθεσε ότι έστω και ένα χαμηλό ποσοστό σοβαρών περιστατικών να έχει κάθε νέα παραλλαγή, όταν υπάρχουν πάρα πολλά περιστατικά, θα έχει ανάλογα και πιο πολλές σοβαρές περιπτώσεις, που θα χρειαστούν νοσηλεία στα νοσοκομεία ή την Εντατική, με αποτέλεσμα να σημειωθεί επιβάρυνση στο σύστημα, ειδικά, αυτή τη στιγμή που η εποχική γρίπη παρουσιάζει πολύ ψηλή δραστηριότητα.

Σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επιβράδυνση της εξέλιξης της παραλλαγής, όταν έρθει στην Κύπρο, τονίζοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας

«Είτε με τα εμβόλια, είτε με τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, ακόμα και με διπλή μάσκα. Να κρατούμε αποστάσεις και να εξασφαλίζουμε καλό αερισμό στους χώρους που διακινούμαστε», συνέστησε εκ νέου η Δρ. Κολιού.

Ερωτηθείσα αν έχει συζητηθεί στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή η λήψη αυστηρότερων μέτρων στην περίπτωση που η Κράκεν αφιχθεί στην Κύπρο, είπε ότι πρώτα θα πρέπει να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, εάν και εφόσον φτάσει και εδώ η μετάλλαξη.

«Εκείνο που θα μας ανησυχήσει είναι η ταχεία αύξηση της επιδημικής καμπύλης. Και σε τέτοια περίπτωση θα συζητηθεί αν πρέπει να ληφθούν μέτρα ή όχι. Αλλά πρέπει πρώτα να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όταν έρθει», είπε.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι για να μην υπάρξει ταχεία αύξηση πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας «διαφορετικά το κράτος αν δει ότι αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα».