Αισθητή αύξηση στον αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται αυτή την περίοδο στην Κύπρο λόγω της εισχώρησης στην κοινότητα της υποπαραλλαγής Όμικρον ΒΑ5, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Δρ Πέτρος Καραγιάννης, συστήνοντας στον κόσμο την λήψη μέτρων προσωπικής προστασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η ομάδα ιχνηλάτησης -δήλωσε ο κ. Καραγιάννης- η μετάλλαξη ΒΑ5 στην Κύπρο μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες «αυξήθηκε στο 19%, και πιθανόν το τρίτο δεκαήμερο να έχει αυξηθεί πέραν του 40%».
Η αυξητική αυτή τάση καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ο Δρ Καραγιάννης. «Κάποιες χώρες προηγούνται της έξαρσης κατά δύο μήνες», συμπλήρωσε. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη στην Κύπρο όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.. Στις ΗΠΑ είχε αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων.
Σημείωσε ότι με τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, γνωστές ως ΒΑ4 και ΒΑ5 οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες. «Το βλέπουμε και στην Κύπρο, οι επαναλοιμώξεις ήταν σταθερές γύρω στο 15%, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αυτό το ποσοστό να ανεβαίνει», παρατήρησε.
«Για να περιορίσουμε αυτή την εξάπλωση, καλό είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και κυρίως την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους που παρόλο του ότι υπήρχε σύσταση για την χρήση της, λίγοι την φορούν», ανέφερε. Σε ερώτηση αν θα επανέλθουν οι περιορισμοί, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή δεν το βλέπω εκτός κι αν αυξηθούν οι νοσηλείες σε υπερβολικά υψηλό βαθμό που πάλι δεν νομίζω».
Για την κατάσταση που θα επικρατήσει τον Σεπτέμβριο, ο Δρ Καραγιάννης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε περάσει αυτή την έξαρση.