Σημαντικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών μπορεί να προκύψουν από τη μη χρήση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια καύσωνα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία. Ο Δρ Ηλία υπογραμμίζει ότι πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας για να αποφευχθούν ασθένειες στα παιδιά.

«Οι συνέπειες από τη μη χρήση κλιματιστικών μπορεί να περιλαμβάνουν αφυδάτωση, δυσφορία, αδιαθεσία, πονοκέφαλο, κοιλιακό πόνο και πυρετική κίνηση, τα οποία είναι σημάδια θερμοπληξίας και παρατηρούνται συχνά σε συνθήκες καύσωνα, όπως αυτές που βιώνουμε στην Κύπρο», δήλωσε ο Δρ Ηλία.

Παράπονα από τα παιδιά προέρχονται για αυτά τα συμπτώματα, εξαιτίας των μη ιδανικών συνθηκών, επηρεάζοντας αρνητικά τη συγκέντρωσή τους και τη σχολική τους απόδοση. Ο Δρ Ηλία εξήγησε ότι η θερμοπληξία προκαλείται από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την υγεία.

Η θερμοπληξία χαρακτηρίζεται από την υπερθέρμανση του σώματος, με τη θερμοκρασία να φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Είναι μια επείγουσα κλινική κατάσταση που πλήττει κυρίως μικρά παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένους και εξασθενημένα άτομα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες, ζάλη, σύγχυση, πονοκέφαλο, τάση για εμετό, ναυτία, παραλήρημα, σπασμούς και απώλεια των αισθήσεων. Σε σοβαρό επίπεδο η θερμοπληξία, μπορεί να προκαλέσει μαζική καταστροφή των μυών, νεφρική και αναπνευστική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλοπάθεια, κώμα και θάνατο, με τη θνητότητα να αγγίζει το 25%.

Για την πρόληψη της θερμοπληξίας, ο Δρ Ηλία συμβουλεύει την κατανάλωση άφθονων υγρών, φρούτων και σαλατών, τον περιορισμό ζάχαρης και αλκοόλ, την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και τη χρήση ανοικτόχρωμων, άνετων ρούχων και καπέλου. Σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων, συνιστά τη μεταφορά του ασθενούς σε δροσερό μέρος, την αφαίρεση των ρούχων, την τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων και την κατανάλωση άφθονων υγρών. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, η άμεση μεταφορά στο πλησιέστερο νοσοκομείο είναι απαραίτητη.

Ο Δρ Ηλία τόνισε την ευαλωτότητα των παιδιών στη θερμοπληξία λόγω της μεγάλης επιφάνειας σώματος σε σύγκριση με το βάρος τους, που τα καθιστά επιρρεπή στην αφυδάτωση. Οι γονείς πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη έκθεση των παιδιών στον ήλιο, να τους παρέχουν άφθονα υγρά και να απευθύνονται άμεσα σε νοσοκομείο αν παρατηρήσουν συμπτώματα θερμοπληξίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ