Παραδίδονται σήμερα από τους Εφόρους Εκλογής όλων των εκλογικών περιφερειών οι κάλπες στους προεδρεύοντες των 1.864 εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ Ελίκκος Ηλία, κατά τη διάρκεια παράδοσης των καλπών στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων της επαρχίας Λευκωσίας, που διεξήχθη στο Λύκειο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Στρόβολο. Τη διαδικασία παράδοσης των καλπών στην επαρχία Λευκωσίας παρακολούθησε και ο Έφορος Εκλογής Λευκωσίας, Έπαρχος Λευκωσίας, Ανδρέας Χατζηπάκκος.

Ο κ. Ηλία ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι περισσότεροι από 9 χιλιάδες υπάλληλοι εργάζονται αυτές τις μέρες για τις εκλογές και 3 χιλιάδες αστυνομικοί, προκειμένου να διεξαχθεί με επιτυχία την Κυριακή, 9 Ιουνίου, μια από τις πιο σύνθετες εκλογικές διαδικασίες. «Γίνεται η παράδοση των καλπών σήμερα σε όλες τις Επαρχίες. Θα έχουμε στην Κύπρο 1.847 εκλογικά κέντρα και άλλα 17 στο εξωτερικό, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Βρυξέλλες», ανέφερε ο κ. Ηλία.

 

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την Κυριακή, σημειώνοντας ότι η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, και θα επαναρχίσει στη 13:00 το μεσημέρι για να ολοκληρωθεί στις 18:00 το απόγευμα.

«Είμαι βέβαιος ότι ο κόσμος θα έρθει να ψηφίσει. Μόνο η ταυτότητα είναι αναγκαία ή, αν θέλει κάποιος, μπορεί να ψηφίσει μόνο με το εκλογικό βιβλιάριο. Οπόταν πιστεύω ότι θα έχουμε αυξημένο ποσοστό σε αυτές τις εκλογές. Είναι εκλογές που σηματοδοτούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέραν από την εκλογή των Ευρωβουλευτών», είπε.

Όπως εξήγησε, θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών, Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Κοινοταρχών και μελών Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και Σχολικών Εφορειών.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλία, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει το βράδυ της Κυριακής και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «γύρω στις 7:30 το βράδυ θα αρχίσουμε να μαθαίνουμε σταδιακά τα αποτελέσματα για τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων».

Επεσήμανε ότι τα ονόματα των εκλεγέντων Ευρωβουλευτών, μελών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και Σχολικών Εφορειών θα γίνουν γνωστά τη Δευτερά το πρωί.