Αναγνωρίζοντας τον ρόλο κλειδί της Τουρκίας στις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου, Ηνωμένα Έθνη και ΕΕ κινητοποιούνται στο Κυπριακό, ρίχνοντας το βάρος στις επαφές τους με την τουρκική πλευρά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται, πάντως, να αφήνει ανοικτή την πόρτα για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πως ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ήδη κάνει επαφές με την τουρκική πλευρά σε υψηλό επίπεδο, ενώ προγραμματίζει να έχει και άλλες. Στόχος είναι να μπορέσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ανακοινώσει τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου για το Κυπριακό, μετά την κοινή συνάντηση που αναμένεται να έχει στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως αναμένεται σύντομα, πιθανώς εντός Ιουλίου, και η κάθοδος στην Κύπρο υψηλόβαθμου αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών.

Το Κυπριακό τέθηκε και στις διμερείς επαφές που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον Καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος ενδιαφέρεται να υπάρξει άμεσα πρόοδος στα ευρωτουρκικά κυρίως σε θέματα με οικονομική διάσταση, υπό το βάρος και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα του, ωστόσο αυτό που του αναφέρθηκε είναι πως η πορεία των ευρωτουρκικών συνδέεται με το Κυπριακό και το πώς προχωρούν τα πράγματα σε αυτό.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πάντως πως με βάση την ενημέρωση που υπάρχει, ο κ. Ερντογάν φαίνεται να αφήνει ανοικτή την πόρτα για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε ήδη ενημέρωση για τις επαφές αξιωματούχων στο Βίλνιους με τον κ. Ερντογάν, ενώ θα ενημερωθεί πληρέστερα και κατά τις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες όπου θα βρίσκεται στη Δευτέρα και την Τρίτη για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν τέλος το γεγονός πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ εξέδωσε Δήλωση Τύπου για το Κυπριακό με αναφορές στη μορφή λύσης και στον διορισμό απεσταλμένου, ενώ αυτό αρχικά δεν προγραμματιζόταν, λόγω της κινητικότητας που δημιουργείται.