Σε δίωρη στάση εργασίας κατήλθαν οι εργαζόμενοι του Τμήματος Περιβάλλοντος, από τις εννέα μέχρι τις έντεκα το πρωί, έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων την ώρα που συνεδρίαζε έκτακτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για το θέμα της πυρκαγιάς στο Βασιλικό η οποία προκλήθηκε από την καύση ελαστικών.

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής εξετάζεται το θέμα της ορθής χωροθέτησης των ελαστικών ώστε να μην ξεσπάσει ξανά πυρκαγιά.

Οι εργαζόμενοι του Τμ. Περιβάλλοντος διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση υποστηρίζοντας ότι με βάση σχετικές μελέτες πρέπει να υπάρχουν 180 οργανικές θέσεις, στον προϋπολογισμό είναι εγκεκριμένες 89 και εκκρεμούν ακόμη 40.
Αναφέρουν ακόμα ότι το Τμήμα διαθέτει 8 επιθεωρητές και είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο πέραν των 2000 βιομηχανιών, πέραν των 1000 μεταφορέων αποβλήτων και άλλων 400 μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων.

Μετά την πρόσφατη πυρκαγιά καταγγέλλουν επίσης απειλές, προπηλακισμούς και ύβρεις σε βάρος των ιδίων και των οικογενειών τους, επειδή κάνουν την δουλειά τους, εφαρμόζοντας νομοθεσίες, που πολλές φορές μπορεί να επιφέρουν ποινές εναντίον όσων παρανομούν.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα που συζητείται εντός Βουλής ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι η φύλαξη των ελαστικών στο Βασιλικό, αποφασίστηκε μετά από μια εκστρατεία του κράτους για φύλαξη των ελαστικών τα οποία ήταν πεταμένα σε διάφορους χώρους.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, όπως είπε, αφού μετά την πυρκαγιά, η εταιρεία αρνείται να μαζέψει τα ελαστικά με αποτέλεσμα να παραμένουν πεταμένα στα πεζοδρόμια σε όλη την Κύπρο κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ο κ. Χατζηπαναγιώτου ρωτήθηκε γιατί το 2021 και το 2022 δεν έγινε κανένας έλεγχος στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και απάντησε ότι ο χώρος θεωρήθηκε χαμηλού κινδύνου, αφού υπήρχε 24ωρη φρούρηση, νερό και πυροσβεστικές υπηρεσίες.