Με στόχο τη συνδιαμόρφωση του φακέλου διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, 100 δημότες της Λεμεσού συμμετείχαν στην ευρείας κλίμακα δημόσια διαβούλευση που οργάνωσε ο οργανισμός «Λεμεσός 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, στη διαβούλευση, με τίτλο 10 10 100, συμμετείχαν δημότες με αξιοσημείωτη ποικιλομορφία ιδιοτήτων, ηλικιών, εμπειριών και καταγωγής, έχοντας ως κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για τη Λεμεσό.

«Εκατό άτομα, χωρισμένα σε 10 τραπέζια, ένωσαν τις φωνές τους, εκφράζοντας πρόσωπο με πρόσωπο, τις δικές τους απόψεις, ιδέες και προτεραιότητες για την Λεμεσό της επόμενης δεκαετίας», προστίθεται.

Η διαβούλευση 10 10 100 ήταν το αποκορύφωμα δεκάδων συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, για τη διαμόρφωση του οράματος για το μέλλον της Λεμεσού, με τα θέματα να αφορούν την ταυτότητα του Λεμεσιανού και της Λεμεσιανής, τη ραγδαία ανάπτυξη της πόλης, την πολιτιστική κληρονομιά, τους δημόσιους χώρους και τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης των προτερημάτων αλλά και αδυναμιών της πόλης, καθώς όπως είπε, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ζητεί να δούμε την πόλη με έναν ολιστικό τρόπο. Παράλληλα, ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Λεμεσός θέλει και μπορεί να κερδίσει το τίτλο.

Σε χαιρετισμό της η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού Λεμεσός 2030, Ελεάνα Αλεξάνδρου, ανέφερε ότι η πορεία των τελευταίων μηνών αποκαλύπτει συνεχώς την ανάγκη των δημοτών, να συμμετέχουν ενεργά σε θέματα που αφορούν την πόλη τους. Η πορεία διεκδίκησης, υπέδειξε η κ. Αλεξάνδρου, «αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να συντονιστούμε όπως ποτέ προηγουμένως και να μαζί γράψουμε την πρόταση διεκδίκησης».

Η εκδήλωση 10 10 100 πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών σχεδίασαν και παρουσίασαν Έκθεση Αφίσας και Σύγχρονου Σουβενίρ αποτυπώνοντας τη δική τους εμπειρία και απόψεις για τη Λεμεσό.

Πηγή: ΚΥΠΕ