Ομάδες που εκπροσωπούν δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν την Τρίτη την ανησυχία τους ότι η κίνηση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ να αγοράσει το Twitter θα βλάψει τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ο Μασκ, ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Twitter, περιγράφει τον εαυτό του ως «απόλυτο υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου», ο οποίος θα ενθαρρύνει τις ανταλλαγές απόψεων χωρίς περιορισμούς μεταξύ των 400 εκατομμυρίων χρηστών του δικτύου.

Ωστόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δήλωσαν ότι η κίνησή του θα τοποθετούσε υπερβολική δύναμη στα χέρια ενός ιδιοκτήτη και θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του εκφοβισμού και της παραπληροφόρησης στον ιστότοπο.

«Το Twitter αποτελεί προέκταση των γραφείων των δημοσιογράφων. Εκεί οι δημοσιογράφοι προωθούν τη δουλειά τους, εκφράζουν ιδέες ή βρίσκουν πηγές πληροφόρησης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της διεθνούς ομοσπονδίας Άντονι Μπέλανγκερ. «Ανησυχούμε ότι τα σχέδια του Μασκ για το Twitter κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, καθώς αυξάνουν τις ευκαιρίες για επιθέσεις σε δημοσιογράφους και απειλούν την ανωνυμία των χρηστών».

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να επεκτείνει το σύστημα επαλήθευσης χρηστών του Twitter ώστε να «πιστοποιεί όλους τους ανθρώπους». Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιορίσει ορισμένες ανώνυμες καταχωρήσεις στην πλατφόρμα, αλλά θα προκαλέσει ανησυχία στις ευάλωτες ομάδες που προτιμούν να κρατούν μυστικές τις ταυτότητές τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ