Η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών Ηχογράφησης ανακοίνωσε νέο κανόνα που απαγορεύει στους δημιουργούς τεχνητής νοημοσύνης (AI) να είναι υποψήφιοι για βραβείο Grammy.

Ο κανόνας, που ψηφίστηκε τον Μάιο στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ακαδημίας, αναφέρει ότι «μόνο άνθρωποι δημιουργοί μπορούν να υποβληθούν προς εξέταση» και ότι «ένα έργο που δεν περιέχει ανθρώπινη δημιουργία δεν είναι επιλέξιμο σε οποιαδήποτε κατηγορία».

Ωστόσο, αν το έργο βασίζεται στην ανθρώπινη δημιουργία σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι επιλέξιμο μόνο το στοιχείο της ανθρώπινης δημιουργίας. Επιπλέον «πρέπει να έχει νόημα και να είναι κάτι περισσότερο από de minimis». Η Ακαδημία ορίζει το «de minimis» ως «αυτό που δεν έχει σημασία ή σπουδαιότητα, τόσο ασήμαντο που αξίζει να αγνοηθεί».

Οι δημιουργοί που προσφέρουν αποκλειστικά οποιοδήποτε υλικό τεχνητής νοημοσύνης συγχωνευμένο σε ένα έργο δεν θα είναι επίσης επιλέξιμοι για υποψηφιότητα.

«Εάν υπάρχουν φωνή τεχνητής νοημοσύνης που τραγουδά το τραγούδι ή ενορχήστρωση τεχνητής νοημοσύνης, θα εξετάσουμε το έργο» είπε ο Χάρβεϊ Μέισον Τζούνιορ, διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας Ηχογράφησης, στο Grammy.com. «Αλλά σε κατηγορία που βασίζεται στη σύνθεση τραγουδιών, πρέπει η μουσική να έχει γραφτεί κυρίως από άνθρωπο», πρόσθεσε.

Ο Χάρβεϊ Μέισον Τζούνιορ πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαμορφώσει «αναμφισβήτητα» το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας και ότι αν υποβαθμιστεί η σημασία της, τα βραβεία Grammy θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο ερωτήματα σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ