00:07 – Τη διαβεβαίωση ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με την ίδια ένταση την προσπάθεια και τον αγώνα της, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, αποκάλυψη των σκανδάλων και παραδειγματική τιμωρία όλων αυτών που ευθύνονται, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος του Κινήματος, Μάρινος Σιζόπουλος, ο οποίος διαβεβαίωσε παράλληλα πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνίζεται, για να προασπίσει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους του πολίτες που τους τίμησαν με την ψήφο τους, ενώ εξέφρασε και θερμές ευχαριστίες στα στελέχη της ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολίτων, που συμπορεύτηκαν σε αυτή τη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους υποψήφιους και υποψήφιες που πλαισίωσαν τα ψηφοδέλτια του Κινήματος και που μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες υπονόμευσης από πολλές πλευρές έδωσαν τη μάχη τους με ήθος και αξιοπρέπεια για το τελικό αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος το Κίνημα έχει πετύχει κάποιους από τους στόχους του, σημειώνοντας ότι «πετύχαμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας και αν κρίνουμε με την απώλεια των ποσοστών από τα μεγάλα κόμματα αυτό θεωρείται μια σημαντική επιτυχία».

«Την ίδια στιγμή», ανέφερε, «αυξήσαμε και τον αριθμό των Κοινοβουλευτικών μας εδρών».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν κατόρθωσαν για μερικές δεκάδες ψήφους να κρατήσουν την 4η κοινοβουλευτική θέση και να εισέλθουν στην τρίτη κατανομή για να αυξήσουν περαιτέρω τις κοινοβουλευτικές τους έδρες.

Διαβεβαίωσε πως από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουν με σοβαρότητα, με ήθος, με αξιοπρέπεια και με εντιμότητα να αγωνίζονται για προάσπιση της πατρίδας και την ίδια στιγμή να συμβάλουν σε μια δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση και όχι σε μια λύση «ρατσιστική διχοτομική όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που επιχειρείται να επιβληθεί».

«Την ίδια στιγμή θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κοινωνική και οικονομική προστασία στους συμπατριώτες μας, κυρίως σε αυτούς που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που λόγω της οικονομικής κρίσης του 2012 -2013, αλλά και την πρόσφατη της πανδημίας έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση», είπε.
 
 Ερωτηθείς αν η άνοδος του ΕΛΑΜ στην 4η θέση είναι κάτι που αφορά μόνο την ΕΔΕΚ ή όλα τα κόμματα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «στην ουσία το ΕΛΑΜ δεν κέρδισε την  4η κοινοβουλευτική θέση», για να προσθέσει πως «κάποιοι του τη χάρισαν με τη στάση τους, με τη θέση τους και κυρίως με τη συστηματική υπονόμευση που επιχείρησαν σε βάρος της ΕΔΕΚ».

«Γιατί ακριβώς», σημείωσε, «η ΕΔΕΚ αποτελεί ανάχωμα αξιοπιστίας στις προσθέσεις τους, στις προσπάθειες τους και σε όλα όσα αυτοί προσπαθούν να διαμορφώσουν ως ένα πολιτικό σκηνικό και ένα πολιτικό περιβάλλον».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συνεργασία που ακολουθεί με τη Συμμαχία Πολιτών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι θα συζητηθεί στην πορεία.

«Υπάρχει η καταρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, για το πως θα προχωρήσουμε στη συνέχεια. Είχαμε ξεκαθαρίσει ότι αυτή η συνεργασία δεν θα ήταν μια ευκαιριακή εκλογική συνεργασία, αλλά μια συνεργασία με προοπτική. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ και της Συμμαχίας Πολιτών θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες και θα καθοριστούν τα πλάνα για το μέλλον», ανέφερε συγκεκριμένα.

Εξάλλου, εξέφρασε συγχαρητήρια εκ μέρους του Κινήματος για την επιτυχία της Δημοκρατικής Παράταξης σε αυτή τη εκλογική διαδικασία, ενώ ευχήθηκε όπως παλιότεροι και νέοι βουλευτές, που θα απαρτίσουν τον νέο Κοινοβούλιο, αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δικαιώσουν τις προσδοκίες του λαού.

Σχετικά με την προεδρία της Βουλής, είπε πως είναι κάτι που δεν έχουν συζητήσει ακόμα, για να προσθέσει πως «όλα αυτά τα θέματα θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες».

«Μέχρι τις 10 Ιουνίου που θα έχουμε την πρώτη συνεδρία της Βουλής υπάρχει χρόνος πρώτα πρώτα εμείς ως Κίνημα να αποφασίσουμε και να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μας στόχους και σε συνάρτηση με το ποιοι θα είναι οι στόχοι μας θα εξαρτηθούν και όλα τα παραλειπόμενα από αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.

23:27 – Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ο αποψινός μεγάλος νικητής, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας πως το κόμμα κατάφερε να καταγράψει αύξηση σε όλες τις επαρχίες.
 
Ο κόσμος έχει στείλει σήμερα τα δικά του μηνύματα και σαν παράταξη τα έχουμε λάβει, είπε ο κ. Χρίστου σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΕΛΑΜ.
 
Από αύριο το πρωί, συνέχισε, προέχει η σκληρή δουλειά. «Σεμνά και ταπεινά θα δουλέψουμε για τους ανθρώπους που υποφέρουν», αλλά και «για το μέλλον των παιδιών μας, το οποίο εμείς θέλουμε και ονειρευόμαστε», είπε.
 
Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας, ανέφερε ο κ. Χρίστου, προσθέτοντας ότι «πάρα πολλοί συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».
 
«Το ΕΛΑΜ θα σταθεί απέναντι στη διαφθορά, είτε αυτή προέρχεται από την Κυβέρνηση, είτε προέρχεται από το ΑΚΕΛ, είτε το ΔΗΚΟ, είτε οποιοδήποτε άλλο κόμμα», είπε, ενώ συμπλήρωσε πως το ΕΛΑΜ «θα πολεμήσει για τα δίκαια του κάθε πολίτη».
 
Ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν το κόμμα του, σημειώνοντας πως είναι «η μεγαλύτερη απόδειξη πως η συγκεκριμένη παράταξη ήρθε και θα μείνει».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χρίστου αναφερόμενος στην προεδρία της Βουλής είπε ότι «είναι κάτι το οποίο θα δούμε τις επόμενες ημέρες». «Από εκεί και πέρα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να στηρίξουμε προτάσεις κομμάτων, είτε νομοσχέδια της Κυβέρνησης, τα οποία θα είναι προς όφελος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή σαν κυπριακή κοινωνία», συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά την τέταρτη θέση που έλαβε το ΕΛΑΜ, ο κ. Χρίστου εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση. «Όταν ένα κίνημα μετά από τόσο πόλεμο καταφέρνει να είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη στη Βουλή και ταυτόχρονα καταφέρνει να διπλασιάσει τα ποσοστά και να αυξήσει τον αριθμό των ψήφων, νομίζω πρέπει να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι», κατέληξε.

23:00 – Μήνυμα συνεννόησης και συνεργασίας προς όλους απηύθυνε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως “η επόμενη ημέρα των βουλευτικών εκλογών επιβάλλεται να μας βρει ενωμένους σε μια Βουλή που πρέπει να δίδει βάρος στις συγκλίσεις και όχι στην άγονη αντιπαράθεση”.

“Όσα μας ενώνουν υπερισχύουν. Με αυτά επιλέγουμε να πολιτευόμαστε”, δήλωσε ο κ. Νεοφύτου έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, στη Λευκωσία, επευφημούμενος από στελέχη και οπαδούς του κόμματός του.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως “σήμερα οι πολίτες μίλησαν. Η κοινωνία επέλεξε σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Αποδοκίμασε τον ανεύθυνο λαϊκισμό. Αποφάσισε για το αύριο της χώρας μας με ακόμα μια φορά πρωταγωνιστή τον ΔΗΣΥ”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “η δημοκρατία έλαμψε σε μια άψογη διαδικασία που εξέφρασε τη λαϊκή βούληση. Ευχαριστώ θερμά τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν για μια ακόμη φορά. Τους ευχαριστώ που άντεξαν την ένταση, πρωτόγνωρη, της προεκλογικής περιόδου, που αναγνώρισαν την προσπάθειά μας”, ανέφερε

Διαβεβαίωσε πως η ψήφος των πολιτών “αποτελεί για μας μεγάλη ευθύνη”, για να σημειώσει πως “συνεχίζουμε με τα μανίκια πάνω γιατί έχουμε μπροστά μας πολλές και μεγάλες προκλήσεις”.

“Να ψηφίσουμε και να εφαρμόσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία. Να υλοποιήσουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να φτιάξουμε την Κύπρο του αύριο για τους νέους μας. Μα πάνω από όλα να δώσουμε τη μάχη να φέρουμε τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη που μας αξίζει με οφέλη για όλους”, πρόσθεσε.

Είπε πως ο ΔΗΣΥ ιδρύθηκε από τον ιστορικό ηγέτη του Γλαύκο Κληρίδη “για να είναι η δύναμη της σύνεσης και της σωφροσύνης και να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για απελευθέρωση και επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας. Με γνώμονα το καλό της πατρίδας μας από αύριο παραμερίζουμε τις διαφορές μας”, σημείωσε

Αναφερόμενος στον κόσμο της παράταξης που δεν ψήφισε τον ΔΗΣΥ σήμερα, είπε πως “κατανοούμε τους λόγους τους και αφουγκραζόμαστε τα μηνύματά τους”.

“Στον ΔΗΣΥ από την επόμενη ημέρα πιάνουμε δουλειά για να δικαιώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν αλλά και για να φέρουμε πίσω όσους απομακρύναμε. Για να κάνουμε τον Δημοκρατικό μας Συναγερμό ακόμα πιο δυνατό”, ανέφερε.

Εξέφρασε συγχαρητήρια σε όλους τους επιτυχόντες και τους νεοεκλεγέντες καθώς και σε όλα τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους.

Ευχαρίστησε τον στενό συνεργάτη του και υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, και όλους τους συνεργάτες του για την προσπάθειά τους και όλους τους υποψήφιους βουλευτές, τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΔΗΣΥ “που έδωσαν ίσως την πιο δύσκολη μάχη από την ημέρα ίδρυσης του ΔΗΣΥ με αυταπάρνηση, αυτή τη δύσκολη εκλογική μάχη”, όπως είπε.

Ευχαρίστησε, επίσης, την Κυβέρνηση που, όπως είπε, έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, που διαχειρίστηκε μια παγκόσμια πανδημία με μεγάλη επιτυχία.

Ακόμη ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Έφορο Εκλογών και όσους εργάστηκαν για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

22:56 – Προβληματισμό για την απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων από τη εκλογική του δύναμη, αλλά και ικανοποίηση για την εκλογή εννέα βουλευτών, όσες καις τις εκλογές του 2016, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι εννέα έδρες διατηρούν τον ρυθμιστικό ρόλο και στη νέα Βουλή.
 
Σε δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο κ. Παπαδόπουλος προανήγγειλε ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη θέση του ΔΗΚΟ ενόψει της εκλογής του Προέδρου της νέας Βουλής.
 
«Ο κυπριακός λαός μίλησε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, ευχαριστώντας τους ψηφοφόρους που τίμησαν το ΔΗΚΟ, τους υποψήφιους που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και τα στελέχη που εργάστηκαν στην εκλογική αναμέτρηση.
 
«Έληξε μια δύσκολη εκλογική μάχη για το ΔΗΚΟ με δεδομένο το γεγονός ότι από το 2016 μέχρι σήμερα, δύο πολιτικοί σχηματισμοί φτιάχτηκαν με αποκλειστικό στόχο να πλήξουν το ΔΗΚΟ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «σε κάθε περίπτωση το αποψινό αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το ΔΗΚΟ, καθώς είχαμε απώλεια τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές».
 
Σημείωσε όμως ως σημαντικό το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ εκλέγει εννέα έδρες όσες είχε εκλέξει και το 2016, για να προσθέσει ότι «η επανεκλογή των εννέα εδρών διατηρεί τον ρυθμιστικό ρόλο του ΔΗΚΟ και στη νέα Βουλή».
 
«Αναμφίβολα θα θέλαμε η διατήρηση των εννέα εδρών να συνοδευόταν από διατήρηση ή και την αύξηση των ποσοστών μας», είπε, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε, αυτό «ασφαλώς μας λυπεί και μας προβληματίζει».
 
Λέγοντας πως «έχουμε καθήκον να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ειλικρίνεια και να λάβουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται προκειμένου να προχωρήσουμε στις δύσκολες προκλήσεις που περιμένουν τη χώρα μας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος προτίθεται τις επόμενες μέρες να συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του κόμματος.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το ΔΗΚΟ συμπλήρωσε πριν από μερικές μέρες 45 χρόνια ζωής και πρόσθεσε: «Με αυτοπεποίθηση για όσα πετύχαμε στο παρελθόν, με πίστη την ορθότητα των αρχών και των θέσεων θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα εντός και εκτός Βουλής».
 
Σε ερώτηση αν έκανε ζημιά η παρουσία της Δημοκρατικής Παράταξης και αν έγιναν λάθη από την ηγεσία και αν αναλαμβάνει κάποια ευθύνη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως όλα αυτά θα εξεταστούν κατά την ειδική συνεδρία της ΚΕ του κόμματος.
 
Ερωτηθείς αν η επόμενη μέρα θα θέσει θέμα ηγεσία για το κόμμα έπειτα από την αξιολόγηση του αποτελέσματος, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως ο ίδιος «δεν έχω κρυφτεί ποτέ στη ζωή μου».
 
«Στον βαθμό που μου αναλογεί οποιαδήποτε ευθύνη για το αποτέλεσμα, αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω, αλλά τα ζητήματα αυτά θα τα συζητήσουμε συλλογικά, ξεκινώντας με την ειδική συνεδρία της ΚΕ», πρόσθεσε.
 
Σε ερώτηση για τη θέση του ΔΗΚΟ όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της νέας Βουλής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό θα αποφασιστεί συλλογικά στα αρμόδια όργανα του κόμματος και φυσικά αυτό θα το αποφασίσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ την κατάλληλη στιγμή.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το ο Κύπριος ψηφοφόρος δεν υιοθέτησε το σύνθημα για κάθαρση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «μας προβληματίζει το γεγονός ότι προφανώς δεν καταφέραμε να πείσουμε», προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να προκαταλάβει τα συμπεράσματα της συνεδρίας της ΚΕ του κόμματος.

22:22 – O Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλη δικαίωση για το κόμμα το οποίο, τόνισε, ήρθε για να μείνει.

Σε δηλώσεις απόψε στα γραφεία του κόμματος ανέφερε ότι το Κίνημα αγκαλιάστηκε κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και έδωσε τη μάχη με πενιχρά μέσα, αλλά με ψυχή.

Μίλησε για αποτέλεσμα που αποδεικνύει την ανάγκη για αναγέννηση του κέντρου, προσθέτοντας ότι “αναμετρηθήκαμε με συστημικές δυνάμεις και βγήκαμε νικητές”.

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι οι συμπολίτες μας αναγνώρισαν την ειλικρίνεια και αυθεντικότητά μας και μίλησε για αποστολή που τους ανέθεσαν οι πολίτες για να περάσει η Κύπρος μας σε ελπιδοφόρα εποχή, με νέες συνθέσεις και ανοίγοντας νέους δρόμους.

Πρόκειται είπε για ένα εκλογικό αποτέλεσμα κόλαφο για τον παλαιοκομματισμό και μηδενισμό και διατρανώνει την απόφαση του λαού να προχωρήσει μπροστά, αφήνοντας πίσω αυτούς που θέλουν να τον αφήσουν πίσω.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι η νίκη τους γεμίζει ευθύνες για το αύριο “για να εργαστούμε για να μετατρέψουμε την αποχή σε δημιουργική αλλαγή”.
Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ δίνει μάχες με το μυαλό στραμμένο στους νέους μας και με το πείσμα να φανεί χρήσιμη  και ωφέλιμη.

Εργαζόμαστε, είπε, σε πείσμα όσων επενδύουν στην ακινησία, την αδράνεια, εφησυχασμό και θα με το ρόλο του ρυθμιστή και όχι εκβιαστή για να αναζητήσει συγκλίσεις και όχι ευκαιριακές συνεργασίες.

Σε αυτές τις προσπάθειες μας , κατέληξε, για εμάς δεν περισσεύει κανείς, γιατί είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και κρατάμε από ένα κουπί για να φτάσουμε στο προορισμό μας.

22:11 – Στην έλλειψη πόρων για την προβολή των θέσεων του Κινήματος στις συνθήκες της πανδημίας, τη στοχοποίησή του και την πολεμική που δέχθηκε από κάποια κόμματα, απέδωσε το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών δεν εξασφάλισε τα ποσοστά που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρός του, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, που ανέφερε ότι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα αποφασίσουν εάν θα διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής.
 
Παραδέχθηκε ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις, αναμενόταν το Κίνημα να εξασφαλίσει ψηλότερα ποσοστά, προσθέτοντας ότι το Κίνημα είναι ένα μικρό κόμμα που δέχθηκε «ανελέητο πόλεμο» από άλλα κόμματα και τα πιο μεγάλα και επομένως η προεκλογική εκστρατεία ήταν δύσκολη.
 
Ο κ. Θεοπέμπτου διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα παρά την απογοήτευση, παραμένει δυνατό και είναι έτοιμο για νέους αγώνες εντός της Βουλής.
 
Ακολούθως δήλωσε πάρα πολύ υπερήφανος για το έργο που παράγει το Κίνημα εντός της Βουλής, σε συνάρτηση με τον αριθμό των Βουλευτών που διαθέτει και επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει το ίδιο δυνατά στη Βουλή και για την επόμενη πενταετία.
 
«Είμαστε ένα Κίνημα που πραγματικά προωθεί τις ευρωπαϊκές και τις πράσινες πολιτικές και θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο και όπως είχε δηλωθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία θα εστιάσουμε και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, όπως η διαφθορά, της φτώχεια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολιτισμός, η νεολαία και στην επαναπροώθηση προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν, αλλά τα άλλα κόμμα εμπόδιζαν την προώθηση τους», συνέχισε.
 
Ερωτηθείς τι πήγε λάθος, που εμπόδισε την αισιοδοξία των δημοσκοπήσεων να μεταφερθεί στην κάλπη, ο κ. Θεοπέμπτου παρατήρησε πως «είμαστε ένα μικρό κόμμα στο μέσο της πανδημίας και τα μέσα που είχαμε στη διάθεση μας να προσεγγίσουμε τους πολίτες ήταν οι διαφημίσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, στις ιστοσελίδες και στο facebook, που απαιτούσαν πολλά λεφτά τα οποία δεν είχαμε στη διάθεση μας».
 
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων ανέφερε πως επιπλέον υπήρξαν κόμματα που είχαν στοχοποιήσει το Κίνημα Οικολόγων και με διάφορα «κακοσχεδιασμένα και κακόγουστα, χωρίς σωστή πληροφόρηση βίντεο» του έκαναν «πόλεμο».
 
«Είτε τους αρέσει, είτε όχι είμαστε στη Βουλή για να αγωνιστούμε», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς αναφορικά με τη θέση του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως είναι θέμα το οποίο θα αποφασιστεί από τα συλλογικά όργανα του Κινήματος.
 
Πρόσθεσε ότι το 2016 ο ίδιος ήταν πρωτοεισερχόμενος Βουλευτής και δεν έκρινε ορθό χωρίς να έχει πρότερη κοινοβουλευτική εμπειρία να διεκδικήσει την προεδρία του νομοθετικού σώματος.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα να διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής για την επερχόμενη θητεία, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως η Πολιτική Επιτροπή και τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν αν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.  
 
Ευχαρίστησε τέλος τους πολίτες που τίμησαν το Κίνημα με την ψήφο τους.

21:38: Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε όμως είναι απολύτως σεβαστό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, προσθέτοντας πως το Κίνημα δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια.
 
Σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Γιωργάλλας ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν το Κίνημα με την ψήφο τους, καθώς και τους υποψηφίους και όλους όσοι εργάστηκαν σε αυτή την εκλογική προσπάθεια.
 
«Δώσαμε έναν αγώνα με πολλά προβλήματα, αλλά με αξιοπρέπεια. Ο κυπριακός λαός έκανε τις επιλογές του. Όμως εμείς δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Θα παραμείνουμε στις επάλξεις με διάθεση να προστατεύσουμε όσα κινδυνεύουν και να διεκδικήσουμε όσα ανήκουν στην πατρίδα» κατέληξε.

21:17 – Επιβράβευση των κομμάτων “που είναι μπλεγμένα στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς” από τον κόσμο, θεωρεί ότι δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών η Γενική Συντονίστρια του κινήματος «Αλλαγή Γενιά» Άννα Θεολόγου, σημειώνοντας ότι η ίδια θέλει να πιστεύει ότι το κίνημα θα παραμείνει και θα διεκδικήσει όσα ζητά ως αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου.

«Ο λαός έχει μιλήσει. Φαίνεται ότι έχει επιλέξει την διαφθορά, τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της σημερινής εκλογικής διαδικασίας», είπε η κ. Θεολόγου σε δηλώσεις της απόψε.

Εμείς, ανέφερε, «δώσαμε τον αγώνα μας, ένα αγώνα έντιμο, με ήθος και με μετριοπάθεια». Δείξαμε, πρόσθεσε, «στον κόσμο τις προτάσεις μας στα προβλήματα της κοινωνίας και στα όσα αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα».

Ειδική αναφορά έκανε η κ. Θεολόγου στην πολεμική που δέχθηκε το κίνημα και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες 40 μέρες, προσθέτοντας ότι «πολύς κόσμος δεν είχε λάβει γνώση αυτών των διαδικασιών, δεν είχε ενημέρωση».

Εντούτοις, σημείωσε η ίδια, «θέλω να πιστεύω ότι το Κίνημα Αλλαγής Γενιάς θα παραμείνει και θα διεκδικήσει όσα ζητά ως αλλαγή σε αυτόν τον πολιτικό στίβο, σε αυτό το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου».

Ευχήθηκε «σε όλους όσοι έχουν εκλεγεί καλή δουλειά στη νέα Βουλή, πάντα με γνώμονα την ενάσκηση του δικαίου και των δικαιωμάτων της κοινωνίας χωρίς οποιαδήποτε εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Ας ελπίσουμε ότι η νέα Βουλή θα έχει αναβαθμισμένο ήθος και πολιτικό λόγο για την επόμενη πενταετία, είπε.

Σε ερώτηση αν δεν θεωρεί προσβολή το σχόλιο της ότι οι πολίτες επέλεξαν τη διαφθορά απάντησε ότι «μπορείτε να δείτε να νούμερα των κομμάτων που είναι στην πρωτιά». Από αυτό, πρόσθεσε, «φαίνεται ότι ο κόσμος δεν τιμώρησε τα κόμματα που είναι μπλεγμένα στα σκάνδαλα της διαπλοκής και της διαφθοράς, παρά την αγανάκτηση και την απόγνωση που είδαμε εντός της κοινωνίας». Φαίνεται, ανέφερε, «ότι έχουν δεχθεί επιβράβευση και θα το δείτε με την αύξηση των εδρών τους καθότι πολλά μικρά κόμματα δεν μπαίνουν στη δεύτερη κατανομή και κατ’ επέκταση αυτές τις έδρες θα τις λάβουν τα μεγάλα κόμματα».

Και αυτό, είπε, «είναι επιβράβευση είτε θέλουμε να το αναγνωρίσουμε είτε δεν θέλουμε να το αναγνωρίσουμε».
Σε ερώτηση για το θέμα της διακοπής συνεργασίας με τους Ενεργούς Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, ανέφερε ότι έχει πει επανειλημμένα «ότι ήταν θέμα ταυτότητας και για αυτό το λόγο έσπασε η συνεργασία». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «η κάθε ομάδα συνέχισε το δρόμο της, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, με μετριοπάθεια, με ήθος και με προτάσεις».

«Είναι σεβαστή η επιλογή του κόσμου, είναι σεβαστή η επιλογή του λαού. Αυτό αποφάσισε ο λαός και με αυτόν τον τρόπο πορευόμαστε», είπε καταληκτικά η κ. Θεολόγου.