Σε συνέχεια σημερινών δημοσιεύσεων στον εγχώριο Τύπο και επιστολών από οργανωμένους συνδέσμους και σύνολα αθλητικών οργανώσεων, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι, στη βάση Διατάγματος, ημερομηνίας 20 Μαΐου 2020, επιτρέπεται από σήμερα η ομαδική ή ατομική άθληση/εκγύμναση σε ανοιχτούς χώρους, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 10 άτομα και τηρούνται αυστηρά οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.

Σημειώνεται ότι επιτρέπεται η άσκηση σε υπαίθριες εγκαταστάσεις, όπως για παράδειγμα γήπεδα φούτσαλ, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κοκ, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τεχνικής, χωρίς σωματική επαφή, αλλά όχι ομαδικό παιχνίδι.

Επίσης επιτρέπεται η λειτουργία ανοικτών κολυμβητικών δεξαμενών, με φυσική παρουσία μέχρι 10 ατόμων, σύμφωνα πάντα με τις πρόνοιες του Διατάγματος.

Νοείται ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αποδυτηρίων και/ή κλειστών γυμναστηρίων και/ή οποιωνδήποτε άλλων κλειστών αθλητικών και παρεμφερών υποδομών.

Σε σχέση με τους κλειστούς αθλητικούς χώρους, συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας τους, εκτός εκείνων τις οποίες υποδεικνύει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού και μόνο για προπονήσεις αθλητών και αθλητριών υψηλής επίδοσης.

Σχετική ανακοίνωση με διευκρινίσεις και περισσότερες λεπτομέρειες έχει εκδοθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Επαναρχίζουν οι Ακαδημίες Ποδοσφαίρου
Εν αναμονή του Πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται οι προπονητές ποδοσφαίρου, για την επανέναρξη των προπονήσεων στις Ακαδημίες ποδοσφαίρου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Κύπρου Αντρος Κουλουμπρής, σημειώνοντας πως οι προπονήσεις υπολογίζεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, η οποία εκτός από το αγωνιστικό σκέλος έχει και οικονομική διάσταση, καθώς θα επιτρέψει σε προπονητές και επαγγελματίες του χώρου να έχουν ξανά εισόδημα μετά τον Φεβρουάριο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κουλουμπρής εξέφρασε αρχικά την απόλυτη ικανοποίησή του για την αποδοχή του αιτήματος του Συνδέσμου Προπονητών, κάτι που από τη μια δημιουργεί ευχάριστα και θετικά συναισθήματα, αλλά από την άλλη δημιουργεί ευθύνες για την επανέναρξη της λειτουργίας των Ακαδημιών σε συνθήκες ασφάλειας και υγείας.

Σημείωσε πως οι προπονητές έδωσαν μάχη και κέρδισαν το δικαίωμα της επιστροφής των παιδιών των ποδοσφαιρικών ακαδημιών στα γήπεδα, αλλά ταυτόχρονα, δημιουργεί προβληματισμό και ευθύνες για την όσο το δυνατόν πιο ορθή διαχείριση της νέας κατάστασης. «Είμαι σίγουρος ότι οι προπονητές θα ανταπεξέλθουν μέσα από τη σοβαρότητα και την επαγγελματική τους συνείδηση», είπε.

Πλέον, μετά την έκδοση του Διατάγματος, ο Σύνδεσμος αναμένει το πρωτόκολλο ώστε να το διοχετεύσει στα μέλη του για να είναι έτοιμοι άπαντες να το εφαρμόσουν με την έναρξη των προπονήσεων.

Όπως είπε ο κ. Κουλουμπρής στο ΚΥΠΕ, ο ίδιος βρίσκεται σήμερα σε τηλεφωνική επαφή με προπονητές από την Ελλάδα, τους οποίους θα ενημερώσει σε κάποιο στάδιο μέσω τηλεδιάσκεψης για το κυπριακό πρωτόκολλο και θα πάρει γνώμες και απόψεις για την πρακτική που ακολούθησαν στην Ελλάδα οι προπονητές στο θέμα της επανέναρξης των προπονήσεων στα παιδιά.

Ερωτηθείς πότε θα επαναρχίσουν οι προπονήσεις των παιδιών στις Ακαδημίες, ο κ. Κουλουμπρής είπε πως αναμένεται οι Ακαδημίες να επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 25 Μαΐου. «Όλοι περιμένουν τώρα να δουν το Πρωτόκολλο και τις αποφάσεις που θα διέπει τη διαδικασία ούτως ώστε να δουν πώς αυτή η απόφαση εφαρμόζεται στην πράξη», είπε.

Σε ερώτηση αν έχουν καθησυχαστεί οι ανησυχίες των προπονητών καθώς και των υπόλοιπων επαγγελματιών του χώρου με την επανέναρξη της λειτουργίας των Ακαδημιών, σε σχέση με την οικονομική πτυχή και των εισοδημάτων τους, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών είπε αυτό ήταν ένα θέμα που είχε θίξει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την τελευταία σύσκεψη για το ποδόσφαιρο στο Προεδρικό.

Όπως είπε, πολλοί προπονητές έχουν να πληρωθούν από τον Φεβρουάριο, και αν δεν επαναλειτουργούσαν οι Ακαδημίες τώρα, ουσιαστικά θα έμεναν πάνω από 7 μήνες χωρίς εισόδημα. Αυτό θα δημιουργούσε πολλά οικονομικά προβλήματα στους ίδιους τους προπονητές αλλά και στις Ακαδημίες, οι οποίες χωρίς εισοδήματα θα κινδύνευαν να κλείσουν. «Για εμάς είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβερνητική πλευρά αφουγκράστηκε τον προβληματισμό μας», πρόσθεσε.

Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ικανοποίηση των προπονητών με την αδειοδότηση και επανέναρξη των προπονήσεων, είπε, ενώ σημείωσε ταυτόχρονα, πως πέραν του οικονομικού, υπάρχει και το συναισθηματικό κομμάτι, καθώς ο καθένας εισέρχεται πλέον στην καθημερινότητα και στην κανονικότητά του με την άσκηση του επαγγέλματος του.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση από τους γονείς κατά πόσον αυτοί θα στείλουν από τώρα τα παιδιά τους στις προπονήσεις ή αν υπάρχει φόβος για αυτό, ο κ. Κουλουμπρής είπε πως πολλοί προπονητές είχαν ήδη κρούσεις σε έντονο βαθμό από γονείς, οι οποίες επιθυμούν την επανέναρξη των προπονήσεων για τα παιδιά τους. Τόνισε πως η στέρηση των προπονήσεων από τα παιδιά, δημιουργεί άλλες δυσάρεστες καταστάσεις και κινδύνους, τις οποίες τόσο οι γονείς όσο και τα ίδια τα παιδιά θέλουν να αποφύγουν.

Η άσκηση και η άθληση είναι ό,τι καλύτερο για τον άνθρωπο και τα παιδιά, ιδιαίτερα όταν γίνεται κάτω από την επίβλεψη των ειδικών, κατέληξε ο κ. Κουλουμπρής.