Διευκρινίσεις για τη διαδικασία χορήγησης ενισχυτικής δόσης σε άτομα που εμβολιάστηκαν με εμβόλιο Johnson&Johnson, για άτομα με διαβήτη και για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19, σημειώνεται πως για τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson&Johnson η ενισχυτική δόση θα χορηγείται στα άτομα που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό.

Επίσης, για την ενισχυτική δόση χορηγείται σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω με εμβόλιο Johnson&Johnson ή τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).

Όπως συμπληρώνει οι δικαιούχοι δύνανται να εμβολιαστούν στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in), που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, χωρίς εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού.

Σε σχέση με τα άτομα με διαβήτη, η ενισχυτική δόση χορηγείται στα άτομα που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, ενώ για την ενισχυτική δόση χορηγείται εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).

Διευκρινίζεται ότι άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στον αρχικό εμβολιασμό θα λάβουν το ίδιο εμβόλιο στην ενισχυτική δόση, αντίστοιχα όσοι έλαβαν το εμβόλιο της Moderna στον αρχικό εμβολιασμό θα λάβουν ενισχυτική δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Επιπλέον, τα άτομα που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca στον αρχικό εμβολιασμό θα έχουν επιλογή μεταξύ του εμβολίου της Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως η ενισχυτική δόση χορηγείται σε άτομα με διαβήτη ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης γίνεται κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Η Πύλη Εμβολιασμού είναι ήδη διαθέσιμη για τους δικαιούχους χωρίς εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες, ενώ στα κέντρα walk-in μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Κάθε Παρασκευή, στα κέντρα walk-in μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι μη δικαιούχοι/μη εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ.

Για τους εμβολιασμούς στα walk-in, οι δικαιούχοι πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν στοιχεία, που να βεβαιώνουν τη συγκεκριμένη διάγνωση (βεβαίωση από θεράποντα ιατρό, συνταγή ΓεΣΥ, κλπ).

Για τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (που εμβολιάστηκαν με Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) η ενισχυτική δόση χορηγείται στα άτομα που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό, ενώ για την ενισχυτική δόση χορηγείται εμβόλιο τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech ή Moderna).

Διευκρινίζεται ότι άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στον αρχικό εμβολιασμό θα λάβουν το ίδιο εμβόλιο στην ενισχυτική δόση, αντίστοιχα όσοι έλαβαν το εμβόλιο της Moderna στον αρχικό εμβολιασμό θα λάβουν ενισχυτική δόση με το ίδιο εμβόλιο.

Τα άτομα που εμβολιάστηκαν με AstraZeneca θα έχουν επιλογή μεταξύ του εμβολίου της Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

Η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης γίνεται κατόπιν διευθέτησης ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού για τους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Η Πύλη Εμβολιασμού είναι ήδη διαθέσιμη για τους δικαιούχους χωρίς εκ των προτέρων διευθέτηση ραντεβού στα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (walk-in) που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες.

Στα κέντρα walk-in μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Κάθε Παρασκευή, στα κέντρα walk-in μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι μη δικαιούχοι/μη εγγεγραμμένοι στο ΓεΣΥ.

Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στις πιο πάνω ομάδες, θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζουν την Κάρτα Εμβολιασμού τους και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, Δελτίο Εγγραφής Αλλοδαπού, κοκ).

Σε σχέση με τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση των ατόμων με σοβαρή παχυσαρκία, θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση τις επόμενες μέρες.