Επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νούρη, απέστειλε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να διερευνήσουν ισχυρισμούς για επαναπροώθηση και κακομεταχείριση μεταναστών. Η κ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει επίσης ανησυχίες σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής αιτητών ασύλου, ενώ καλεί τις αρχές να διασφαλίσουν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Απαντώντας, ο κ. Νούρης σημειώνει ότι έγιναν σεβαστές από τις κυπριακές αρχές οι διατάξεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, κατά τον χειρισμό των αφίξεων πλοίων από τον Λίβανο, που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Υπουργός απαντά επίσης σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής, λέγοντας πως οι διαδικασίες έχουν προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που προκύπτουν από την άνευ προηγουμένου κατάσταση της πανδημίας. Όσον αφορά τη διαγραφή ΜΚΟ από το Μητρώο Σωματείων, λέει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μία υπόθεση ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η επιστολή της Επιτρόπου, ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2021, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και συνοδεύεται από την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στις 16 Μαρτίου 2021. Στην επιστολή της, η κ. Μιγιάτοβιτς λέει ότι έλαβε αριθμό αναφορών «που δείχνουν ότι σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που ενδεχομένως χρήζουν διεθνούς προστασίας, έχει αποτραπεί η αποβίβαση στην Κύπρο και έχουν επιστραφεί με συνοπτικές διαδικασίες, κάποιες φορές βίαια, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα οι επιβάτες τους να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου».
«Καλώ τις κυπριακές αρχές να διασφαλίσουν ότι διεξάγονται ανεξάρτητες και αποτελεσματικές έρευνες σχετικά με τους ισχυρισμούς για επαναπροώθηση και κακομεταχείριση από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στο πλαίσιο τέτοιων επιχειρήσεων» λέει και ζητά από τις αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που βρίσκονται στη θάλασσα.
Στην επιστολή της, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς σημειώνει, εξάλλου, ότι οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις υποδοχής αιτητών ασύλου και μεταναστών «εγείρουν επίσης ορισμένες ανησυχίες». «Έχει αναφερθεί υπερπληθυσμός, έλλειψη υγιεινής και δυσκολίες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικές και ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα των Παιδιών», προσθέτει.
Ο Επίτροπος του ΣτΕ αναγνωρίζει ότι οι θαλάσσιες αφίξεις αποτελούν σημαντική πρόκληση για την Κύπρο και επί του παρόντος επιδεινώνονται από την πανδημία COVID-19, «ωστόσο, τέτοιες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν με πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η κ. Μιγιάτοβιτς καλεί τις κυπριακές αρχές να ευθυγραμμίσουν τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής με τα ισχύοντα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες έχουν αποτελεσματική πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες.
Όσον αφορά τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία, που εφαρμόζονται στους διαμένοντες στα κέντρα υποδοχής μεταναστών, η Επίτροπος του ΣτΕ λέει ότι, αντί να αποτρέπει την εξάπλωση του ιού, αυτή η στέρηση ελευθερίας «κοντεύει να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τόσο των υπαλλήλων όσο και των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, καθώς σε αυτές τις εγκαταστάσεις υπάρχουν λίγες ευκαιρίες για τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας».