Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών εξαιτίας της μη διεξαγωγής δημόσιας διαβούλευσης από την εκτελεστική εξουσία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Επιτροπή ζήτησε απο την εκτελεστική εξουσία να ολοκληρώσει τη δημόσια διαβούλευση.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, αναφερόμενος στα όσα συζητήθηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Κέττηρος είπε πως σήμερα συνέχισαν τη συζήτηση επί της αρχής με την κατάθεση των απόψεων όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τη νομοθεσία που έχει κατατεθεί για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Μερικές από τις πολλές απόψεις, ανέφερε, αφορούσαν την μοριοδότηση, την υπενοικίαση, την διαχείριση των περιουσιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα και άλλα.

Είπε πως από τις περισσότερες οργανώσεις τέθηκε το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία όπως τόνισαν οι οργανώσεις αυτές δεν έγινε όπως έπρεπε να γίνει και αυτό που έγινε, σύμφωνα με τους παριστάμενους, ήταν ότι ο πρώην Υπουργός Νίκος Νουρής τους είχε καλέσει, τους ενημέρωσε για το νομοσχέδιο και όταν ζήτησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης τους είχε πει θα τους καλέσει στο μέλλον για αυτό, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Για αυτό, η Επιτροπή, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, ζήτησε από την εκτελεστική εξουσία να ολοκληρώσει την δημόσια διαβούλευση για να μην έχουμε στο μέλλον συνταγματικά ζητήματα για τη νομοθεσία και η καθυστέρηση που θα υπάρξει βαρύνει την εκτελεστική εξουσία καθώς δεν έκανε τη δημόσια διαβούλευση.

Την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια πρόταση νόμου για νέα σχέδια Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Ο κ. Κέττηρος είπε στη συνέχεια πως η Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση για την Πρόταση Νόμου που αφορά τα νέα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, η οποία θα κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη και θα πρέπει στη βάση της νομοθεσία να προηγηθεί των κανονισμών οι οποίοι ρυθμίζουν τα νέα σχέδια του Φορέα.

Στην Πρόταση Νόμου συμφωνήσαμε, είπε, να τεθεί πρόνοια που να δίνει τη δυνατότητα στο Φορέα να μην συνάπτει δανειοδοτήσεις σε πρόσωπα τα οποία έχουν αποξενώσει, δυνάμει πώλησης, την περιουσία τους στις κατεχόμενες περιοχές. Δηλαδή, να μην μπορεί κάποιος να πουλά την περιουσία του στα κατεχόμενα και την ίδια ώρα να παίρνει τον τίτλο ιδιοκτησίας, να πηγαίνει στον Φορέα και να παίρνει δάνειο ή επιδότηση επιτοκίου.

Ο κ. Κέττηρος στις δηλώσεις του ανέφερε, εκτός ατζέντας της Επιτροπής, πως σήμερα 23 Απριλίου τιμάται ως ημέρα μνήμης των αιχμαλώτων πολέμου και υπογραμμίζει ακόμη μια πτυχή της τουρκικής εισβολής. Εκατοντάδες στρατεύσιμοι και μη αιχμάλωτοι αντιμετώπισαν τα βασανιστήρια και την ταπείνωση από τον τουρκικό στρατό και 50 χρόνια μετά, τόνισε, δεν αρκεί η επετειακή υπόμνηση των τραγικών βιωμάτων των αιχμαλώτων του 1974 αλλά η ουσιαστική αρωγή στα όσα σήμερα αντιμετωπίζουν ως συνέπεια της αιχμαλωσίας τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ