Γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και η πλευρά μας αναμένει από το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει με το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
 
Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη χθες στο ΡΙΚ, κατά την οποία εξέφρασε την ενόχλησή του για την στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Πελεκάνος ερωτήθηκε αν γίνονται κάποιες επαφές με τον ΟΗΕ σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

«Γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο κ.  Πελεκάνος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η πλευρά μας αναμένει από τον ΓΓ να προχωρήσει με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά το άτυπο γεύμα, δηλαδή με το διορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου».

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Προκλήσεις» του ΡΙΚ, η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ενόχλησή του για την στάση του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και έκανε λόγο για επικίνδυνη στασιμότητα στο Κυπριακό.

«Δεν θα έπρεπε ο ΓΓ να αποδώσει την αλήθεια;» διερωτήθηκε. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν το κάνει είπε: «Διότι θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθει σε ρήξη με την μία εκ των δύο πλευρών, θα χάσει τάχα την εμπιστοσύνη και το ενδεχόμενο είναι να μην μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο του».

«Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων η επιτήδεια ουδετερότητα που τηρείται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτό που ενοχλεί είναι ότι η μη έκδοση ανακοίνωσης σαν αποτέλεσμα υπαναχώρησης δεν θα έπρεπε να αποτρέψει το ΓΓ από το να δηλώσει ποια είναι η θέση και η απόφασή του». «Δεν είναι θέμα συμβιβασμού είναι θέμα υποχρέωσης του ΓΓ να ενεργεί εντός των όρων εντολής του», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Κυπριακό είναι τώρα σε αδιέξοδο είπε ότι «είμαστε σε μια επικίνδυνη στασιμότητα». Ερωτηθείς για τις συνέπειες αυτής της στασιμότητας, απάντησε ότι είναι «η παγίωση των τετελεσμένων» και αυτό, σημείωσε, «είναι το χείριστο, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Γι αυτό, διαβεβαίωσε, «και πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» και παρέθεσε εκ νέου τις προτάσεις στις οποίες έχει προβεί για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Σε αναφορά του στα ενεργειακά ζητήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι εταιρείες ενεργούν με τη συναίνεση των χωρών τις οποίες εκπροσωπούν.