Σε διαβήματα προς τα Ηνωμένα Έθνη προβαίνει το ΥΠΕΞ σε σχέση με περιστατικό στη νεκρή ζώνη στη Δένεια, κατά το οποίο ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν Ελληνοκύπριο γεωργοκτηνοτρόφο ενώ αυτός έβοσκε τα πρόβατά του, ρίχνοντάς του πέτρες, σύμφωνα με την καταγγελία του ιδίου.

Το περιστατικό συνέβη χθες στις 6 το απόγευμα και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών ερευνά το συμβάν.

Από το ΥΠΕΞ λέχθηκε στο ΚΥΠΕ ότι θα γίνουν τα σχετικά διαβήματα στα ΗΕ και ότι είναι σε επαφή και με τον κοινοτάρχη ο οποίος τους έδωσε ενδελεχή ενημέρωση.

Ο κοινοτάρχης Δένειας, Χριστάκης Παναγιώτου, ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ πως υπάρχει και σχετικό βίντεο όπου καταγράφεται το τι συνέβη στην περιοχή.

Πρόσθεσε πως το συμβάν έλαβε χώρα 500 μέτρα εντός της νεκρής ζώνης.

Ο κοινοτάρχης Δένειας είπε πως ο Ε/κ γεωργοκτηνοτρόφος έχει άδεια για εργασίες στην περιοχή.

«Του φώναζαν και του έριχναν πέτρες και τελικά τον έδιωξαν. Όταν έγινε το συμβάν αυτός μας ειδοποίησε τηλεφωνικά και έβγαλε και σχετικό βίντεο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παναγιώτου είπε πως εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν στην περιοχή άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κοινοτάρχης Δένειας ανέφερε πως καταγγελία για το γεγονός έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα Ηνωμένα Έθνη και στην Εθνική Φρουρά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η ειρηνευτική δύναμη ερευνά το επεισόδιο. “Πρέπει να ολοκληρωθεί η έρευνα πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε συμπεράσματα”, ανέφερε. Πρόσθεσε πως η ασφάλεια των πολιτών εντός της νεκρής ζώνης παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για την ειρηνευτική δύναμη.