Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η οξυμένη ένταση στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ύστερα από δύο ένοπλα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα σε εβραϊκό εποικισμό στα περίχωρα της παλαιστινιακής πόλης Τουλκάρεμ και σε ισραηλινό κιμπούτς, που βρίσκεται εντός ισραηλινού εδάφους, πλησίον της παλαιστινιακής πόλης Τζιενίν.

Συγκεκριμένα, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ένοπλοι της Χαμάς στην πόλη Τουλκάρεμ άνοιξαν πυρ κατά λεωφορείου, που μετέφερε Ισραηλινούς μαθητές Δημοτικού του εβραϊκού εποικισμού Μπατ-Χέφερ, τα όρια του οποίου βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από τον φράχτη ασφαλείας που το διαχωρίζει από τα περίχωρα της παλαιστινιακής πόλης της Δυτικής Όχθης. Δεν σημειώθηκαν θύματα ή τραυματισμοί και η Χαμάς ανάρτησε στα ΜΚΔ βίντεο της επίθεσης.

Στη συνέχεια, τις απογευματινές ώρες ένοπλοι Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ από τα περίχωρα της πόλης Τζιενίν κατά του ισραηλινού οικισμού Γκαν-Νερ, που βρίσκεται στη μεθόριο Ισραήλ-βορείου τμήματος της Δυτικής Όχθης.

Αναφέρεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν επεισόδια πυροβολισμών από Παλαιστινίους ακροβολιστές κατά εβραϊκών εποικισμών στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ενώ παράλληλα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί κατά καιρούς συντονισμένες επιχειρήσεις εντοπισμού και σύλληψης πυρήνων τοπικών ενόπλων οργανώσεων, μεγαλύτερη εκ των οποίων ολοκληρώθηκε προ τριών ημερών στο Τουλκάρεμ, συνολικής διάρκειας 40 ωρών.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει κίνδυνος μίας πιθανής «επανάληψης» των σφαγών της 7ης Οκτωβρίου σε εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης ή σε ισραηλινές κωμοπόλεις που συνορεύουν με το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και τοπικά ΜΜΕ προβάλλουν συνεντεύξεις Ισραηλινών κατοίκων στις οποίες εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης, παρόμοιας με εκείνην της 7ης Οκτωβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ