Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη απόφαση της Κυβέρνησης για μετακίνηση ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή Μιτσερού εντός 3 μηνών, πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο, η ομάδα πρωτοβουλίας επηρεαζομένων κοινοτήτων από την απόφαση «Κοινότητες Εν Δράσει».

Η εκδήλωση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομάδας, περιλάμβανε κλείσιμο του δρόμου Λευκωσίας- Παλαιχωρίου στη συμβολή με τον δρόμο Αγίου Ιωάννη – Κάτω Μονής.

Σε αυτή συμμετείχαν κάτοικοι των 12 επηρεαζόμενων κοινοτήτων – Αγίας Μαρίνας, Αγίου Επιφανείου, Αγίου Ιωάννη, Αγροκηπιάς, Αρεδιού, Καλού Χωριού, Κάτω Μονής, Κλήρου, Μαλούντας, Μενοίκου, Μιτσερού και Ορούντας.

Τη διαμαρτυρία, προστίθεται, στήριξαν με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους βουλευτές και εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ), Περιβαλλοντικές και Αγροτικές Οργανώσεις, το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, η ΠΟΓΟ κι άλλες οργανώσεις και πολίτες, όπως και ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

Στην εκδήλωση μίλησε εκ των 12 επηρεαζόμενων κοινοτήτων, ο Σωτήρης Κυριάκου, κοινοτάρχης Αγροκηπιάς. Στο τέλος της εκδήλωσης διαμαρτυρίας οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν δια βοής το πιο κάτω ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο ψήφισμα εκφράζεται έντονη αντίθεση και αγανάκτηση για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μετακινηθεί η ασφαλτική μονάδα «Προμηθέας» στην περιοχή τους και για το χρονοδιάγραμμα μετακίνησής της εντός 3 μηνών.

Γίνεται αναφορά σε «προειλημμένη πολιτική απόφαση που κατηύθυνε όλες τις αρμόδιες αρχές του κράτους και τους μελετητές στην επίτευξή της» και γίνεται επίκληση μελετών ότι θα επηρεαστεί η υγεία και ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Όπως αναφέρεται, οι κάτοικοι απαιτούν άμεση ανάκληση-ακύρωση της απόφασης για μετακίνηση του ασφαλτικού εργοστασίου στην περιοχή, εποπτεία των υφιστάμενων οχληρών δραστηριοτήτων και εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, όπως και διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και διασφάλιση της υγείας και ποιότητας ζωής.