Το θέμα της τοποθέτησης συρματοπλέγματος μήκους έντεκα χιλιομέτρων επί της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στην περιοχή του Ακακίου και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις γύρω κοινότητες, εξέτασε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με την τοποθέτηση του συρματοπλέγματος.
Όπως εξήγησαν τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως ο φράχτης τοποθετείται εντός της νεκρής ζώνης, κάτι που δημιουργεί διάφορα ζητήματα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας άλλωστε στην τελευταία έκθεση του, κάνει λόγο για παραβίαση του καθεστώτος της νεκρής ζώνης, την στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι θύμα της τουρκικής κατοχής.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως το συρματόπλεγμα έχει τοποθετηθεί σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Σταύρος Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε υπερβολική την στάση της ειρηνευτικής δύναμης, με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, αφού θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί εκτελεστικές εξουσίες στη νεκρή ζώνη. Η Δημοκρατία είπε βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος και δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταστήσει σύνορα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κώστα είπε πως παρουσιάζουν δραματική επιδείνωση οι αφίξεις μεταναστών, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Εσωτερικών την φετινή χρονιά έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές 17 χιλιάδες άτομα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2021. Τριπλασιάστηκαν επίσης οι αφίξεις ασυνόδευτων παιδιών από την πράσινη γραμμή.

Σε δυο εβδομάδες, όπως είπε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα δυο νέα κέντρα υποδοχής μεταναστών στις Λίμνες με κόστος 75 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια.

Σε υπόμνημα που κατέθεσε η Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά των Συρματοπλεγμάτων των κοινοτήτων Ακάκι, Αστρομερίτης, Περιστερώνα, Αυλώνα, Δένεια και Μάμμαρι αναφέρεται ότι εδώ και ενάμιση χρόνο προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξηγήσουν ότι το συρματόπλεγμα όχι μόνο δεν λύνει το μεταναστευτικό πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί άλλα προβλήματα στις κοινότητες. Οι κάτοικοι ζητούν άμεση απομάκρυνση του φράχτη και των καγκελοθυρών, σημειώνοντας ότι από την ύπαρξη τους επηρεάζεται η ποιότητα ζωής τους, η διαβίωση και η επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου σε γραπτό σημείωμα της αναφέρεται στις προσπάθειες για εγκατάσταση συστήματος καμερών και ελέγχου προσώπων στην πράσινη γραμμή. Σημειώνει ότι πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με το γραφείο της αφού θα πρέπει, να υπάρχει νομική βάση, να αποφασιστεί ο υπεύθυνος επεξεργασίας και να εκπονηθεί μελέτη εκτίμησης αντίκτυπου.