Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια με τους ασθενείς με COVID, ενώ μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λέει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός ετοιμάζεται να ανταποκριθεί, αν χρειαστεί, για το Φθινόπωρο, αν θα υπάρξουν αυξημένα κρούσματα.

Ο κ. Χαριλάου είπε ότι η κατάσταση στα νοσηλευτήρια αξιολογείται καθημερινά. «Νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλευόμενων σε κοινούς θαλάμους με μερικά σκαμπανεβάσματα κάποιες ημέρες. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση και θα δούμε και μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων», σημείωσε.

Το ανησυχητικό, ανέφερε, είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήταν αναμενόμενο γιατί όπως σημείωσε, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι η τελευταία μονάδα, η οποία κάνει εξιτήρια και ο χρόνος παραμονής των ασθενών είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σε κοινούς θαλάμους.

Ο κ. Χαριλάου υπενθύμισε το διάταγμα που είναι σε ισχύ που αναβάλλει όλα τα ψυχρά μη επείγοντα περιστατικά τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά το Φθινόπωρο, είπε πως γίνεται προετοιμασία. «Υπάρχει ένα σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών για COVID. Σε περίπτωση που το Φθινόπωρο θα έχουμε νέο κύμα ο Οργανισμός είναι πανέτοιμος στο να αναδιπλώσει το σχέδιο δράσης, το οποίο έχει και φαίνεται ότι είναι ενισχυμένο ώστε να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε κατάσταση», πρόσθεσε.